Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Врятуємо культуру, збережемо Україну!
  • 25 січня 2022
1280px P1320896 Героїв Небесної Сотні алея 1
 
Значне підвищення комунальних тарифів поставило на грань виживання чимало підприємств, у т.ч. і закладів культури.
 
З початком опалювального сезону різко підвищилась плата за комуналку і для Міжнародного центру культури і мистецтв профспілок України – Жовтневого палацу.
 
- Нам підняли плату за опалення у 4,2 рази, а за електроенергію – у 4 рази, - говорить директор МЦКМ Юрій Бобир. - Відтепер потрібно щомісяця сплачувати 1 млн.300 тис.грн. за тепло і 500 тис. – за світло. Але ж це – нереально! Незрозуміло, як нам далі виживати?
 
Палац профспілок не фінансується з держбюджету і знаходиться на повному госпрозрахунку. Він виконує соціально значиму функцію. Багато років тут працюють творчі колективи, дитячі гуртки та студії художньої самодіяльності, проводяться заходи загальнонаціонального значення. У випадку припинення діяльності підприємства майже 100 працівників може залишитися без роботи, близько 800 дітей втратять можливість займатися народною творчістю, а кияни та гості міста не зможуть відвідувати якісні і доступні різноманітні культурні заходи.
 
- Якщо таке відбудеться, то це можна вважати обмеженням доступу громадян до культури, - продовжує Ю.Бобир. – А чи припустимо, що митці опинилися  в умовах виживання?
 
IMG 20190918 131809 1
 
Із введенням в дію постанови КМУ №1209 від 10.11.21р. «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію, послуги з постачання теплової енергії та постачання гарячої води у зв’язку із зміною ціни природного газу» через зростання вартості природного газу для підприємств встановлюється так званий коефіцієнт перерахунку плати за теплову енергію, який і спричиняє багатократне зростання комуналки. До речі, дія цієї постанови не стосується бюджетних установ й культурних закладів, які фінансуються державою, а закладам культури, які заробляють самі на себе без субсидування державою, що їм роботи в такій ситуації?
 
Чому ж така нерівність? – таке запитання адміністрація і трудовий колектив МЦКМ адресували Прем’єр-міністру України Денису Шмигалю. Однак, з грудня минулого року їх запит залишається без відповіді. Проте, рішенням проблеми,  на думку авторів листа, могло б стати внесення змін до названої Постанови Уряду, в частині незастосування коефіцієнту перерахунку плати за теплову і електроенергію як до МЦКМ так і до інших закладів культури.
 
У період економічної скрути заклади культури, такі як Жовтневий палац, потребують певних преференцій, в т.ч. і з боку держави, - переконані у МЦКМ. У чому його колектив підтримують ФПУ, її членські організації.
 
На підтримку також висловились такі відомі  українські митці як народні артисти України: Оксана Пекун, Ольга Сумська, Олександр Стоянов, Катерина Кухар, заслужений артист України Михайло Грицкан, заслужений діяч мистецтв України, народний артист Молдови Раду Поклітару та багато інших.
 
Сподіваємось, що Уряд почує видатних діячів культури, громадськість та профспілки. Адже, врятуємо культуру, збережемо Україну!
 
За матеріалами сайту
ФПУ