Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
7 жовтня – Всесвітній День дій за гідну працю
  • 7 жовтня 2015

Починаючи з 2008 року Міжнародна конфедерація профспілок, її членські організації та партнери щороку в цей день відзначають Всесвітній день дій за гідну працю. Це день мобілізації профспілок в усьому світі, день, коли усі вони єднаються навколо вимоги гідної праці.

У День дій за гідну працю у 2015 році основна увага профспілок націлена на викриття жадібності корпорацій. Заходи в цей день в різних країнах світу пройдуть під лозунгом «Покладемо край корпоративній жадібності».

Світовий ВВП з 1980 року потроївся, але водночас нерівність досягла рекордного рівня, зазначає Генеральний секретар МКП Шаран Барроу: «Добробут, що створюється працівниками, їм не належить. Все більше і більше працівників потрапляють у пастку тіньової робочої сили найбагатших компаній світу, де у них немає гарантій зайнятості, але є подовжений робочий день за жебрацьку заробітну плату в небезпечних умовах”.

Неспроможність працівника сьогодні прогодувати себе і свою родину, розпач пенсіонерів, які не мають грошей на ліки та предмети першої необхідності, шок, що очікує населення від перших платіжок за житлово-комунальні послуги на фоні інфляційного зростання – все це ставить на перше місце критерії гідної праці.

Тільки 10 млн. працівників мають постійні робочі місця в легальному секторі економіки, з яких сплачуються податки, інші відрахування, в т.ч. пенсії. Рівень безробіття в Україні за офіційними даними складає 9,6% а фактично – у декілька разів вищий. Є реальна загроза скорочення 1 млн. робочих місць. В умовах неповного робочого часу працює 704.5 тис. осіб, або 8,6% українських працівників. Це призводить до занепаду вітчизняної економіки, зниження заробітної плати та зростання бідності.

Кожний четвертий український робітник працює в умовах, які не відповідають санітарно – гігієнічним нормам. Майже половина працівників не мають засобів індивідуального та колективного захисту від шкідливих виробничих факторів. І як наслідок – щороку отримують професійні захворювання близько 7 тис. працівників. Травмуються у середньому 13 тис. і гине 1,3 тис працівників.

7жовтня 2015 року в Києві в Міжнародному центрі культури і мистецтв (Жовтневий палац) відбулися громадські слухання “Профспілкові ініціативи з новітньої політики оплати праці в контексті євроінтеграції”, присвячені відзначенню Всесвітнього дня дій за гідну працю, які провела Федерація профспілок України.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки