Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • 2022 рік має стати роком повноцінного навчання та якісної освіти
2022 рік має стати роком повноцінного навчання та якісної освіти
  • 23 грудня 2021
 
Там, де це можливо, необхідно не допустити закриття шкіл і вжити заходів для мінімізації поширення нового штаму вірусу «омікрон». Про це заявили у ЮНІСЕФ – Дитячому фонді ООН.
 
Виконавчий директор Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) вважає, що, незважаючи на зростання кількості випадків зараження вірусом «омікрон», який небезпечний здатністю заражати більше людей, ніж інші варіанти, «варто, за змогою, уникати закриття шкіл у загальнонаціональних масштабах».
 
«В умовах стрімкого поширення COVID-19, коли необхідно вживати суворих заходів у сфері охорони здоров'я, школи мають бути останніми закладами, які закриваються, та першими з тих, що відкриваються», – заявила Генрієтта Фор.
 
Поки що експерти та вчені не мають повної картини щодо наслідків стрімкого поширення нового штаму. В умовах невизначеності уряди багатьох країн думають про те, чи варто залишати школи відкритими.
 
Генрієтта Фор побоюється, що ще одна хвиля масового закриття шкіл матиме катастрофічні наслідки для дітей.
 
Пандемія COVID-19 вже призвела до серйозних перебоїв у системах освіти у всьому світі. Мільйони дітей були позбавлені доступу не тільки до освіти, а й до харчування, а також до психологічної та соціальної підтримки.
 
На думку Фор, «негативні наслідки онлайн навчання очевидні», і подальше тривале закриття шкіл призведе до ще більш тяжких наслідків. У багатьох школярів у країнах із низьким рівнем доходу немає комп'ютерів, смартфонів або навіть доступу до інтернету, через що в умовах карантину вони практично повністю позбавлені можливості вчитися.
 
До того ж йдеться не лише про навчання, а й про безпеку та спілкування з друзями.
 
«Рішення закрити школи перекреслили десятиліття прогресу у сфері освіти та завдали непоправної шкоди благополуччю дітей. Нас охопила тіньова пандемія дитячої праці, дитячих шлюбів та проблем психічного здоров'я», – сказала Фор.
 
За даними ЮНІСЕФ, це покоління школярів у майбутньому протягом усього свого життя може не отримати 17 трильйонів доларів потенційного заробітку.
 
Глава ЮНІСЕФ наголосила, що людство не може дозволити собі ще один рік без повноцінного очного навчання дітей. Вона додала, що 2022 рік має стати роком пріоритетів у сфері освіти та закликала нарощувати інвестиції у цю сферу.
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки