Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Федерації профспілок України – 25 років
  • 7 жовтня 2015

Восени 2015 року відзначається 25 річчя найбільшого профспілкового об’єднання України – Федерації професійних спілок України (ФПУ).

Після проголошення незалежності України 6 жовтня 1990 року створено Федерацію незалежних профспілок України, яка стала правонаступницею Української республіканської ради профспілок. Декларацію про заснування Федерації підписали 25 республіканських галузевих профспілок та 24 регіональних міжспілкових профоб'єднань.

В її лавах нараховується понад 8 мільйонів членів профспілок. До складу ФПУ входить 43 всеукраїнських профспілок і 27 територіальних об’єднань організацій профспілок. Метою діяльності ФПУ є вираження, представлення інтересів і захист прав організацій – членів ФПУ, координація їхніх колективних дій, представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілок в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, у відносинах з роботодавцями, їх організаціями і об'єднаннями, а також з іншими об'єднаннями громадян.

Федерація профспілок України впевнено продовжує утверджуватись на міжнародній арені як найбільш представницький національний профцентр України. Міжнародна діяльність Федерації профспілок України здійснюється відповідно до цілей і завдань, визначених програмними і статутними документами ФПУ, рішеннями з'їздів та виборних органів. Своє головне завдання в галузі міжнародної діяльності Федерація профспілок України вбачає в поглибленні діалогу з міжнародними національними профцентрами, а також міжнародними й регіональними профоб'єднаннями на принципах взаємної поваги, взаємодопомоги та рівноправ'я.

ФПУ підтримує зв'язки з профцентрами країн СНД, Бельгії, Болгарії, В'єтнаму, Данії, Ізраїлю, Кіпру, Китаю, Польщі, Румунії, Сербії, Словенії, Угорщини, Франції та інших країн. Значну увагу Федерація профспілок України приділяє співробітництву з Міжнародною організацією праці, бере участь в її заходах, у розробці важливих для профспілкового руху конвенцій, відстоюючи у відповідних комітетах загальну позицію профспілок, узгоджену у рамках Групи трудящих Адміністративної ради МОП, активно використовує можливості МОП у галузі експертної оцінки проектів законодавчих актів, які проходять обговорення у Верховній Раді України.

У профспілковому готелі «Турист» 6 жовтня 2015 року відбулося урочисте зібрання з нагоди 25-річчя Федерації профспілок України.

З ювілеєм Федерацію привітали представники Парламенту, Уряду, роботодавців, профспілкових спортивних товариств. Особливо теплі й зворушливі слова прозвучали з вуст ветеранів Федерації та профспілкового руху. На адресу ФПУ надійшли вітання від Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, міністра соціальної політики України Павла Розенка, керівників державних органів влади, громадських організацій.

Урочисте зібрання відкрив Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, який звернувся до учасників та гостей засідання з вітальними словами.

«Сьогоднішнє свято відзначається скромно. Разом з тим, ми маємо вшановувати свою історію. Адже за 25 років Федерація профспілок України пройшла великий і складний шлях, залишившись вірною своєму головному покликанню – захисту прав і інтересів трудящих», – наголосив Голова ФПУ.

Зі словами вітання виступили також народні депутати України Олександра Кужель та Сергій Каплін, перший заступник Співголови НТСЕР від сторони роботодавців Олексій Мірошниченко, заступник міністра соціальної політики України Валерій Ярошенко, заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Юлія Клименко, голова Національної служби посередництва і примирення Олександр Окіс, голова Спеціалізованої державної установи «Фонд сприяння молодіжного житлового будівництва» Леонід Рисухін, представник Регіонального представництва Фонду ім. Фрідріха Еберта в Україні та Білорусі Марія Ткаченко та інші.

Від членів профспілок виступали – голова первинної профспілкової організації ВСП «Шахтоуправління Тернівське» шахта «Західно-Донбаська» ПАТ ДТЕК «Павлоградвугілля» Володимир Косарев, від ветеранів профспілкового руху – радник голови Профспілки працівників освіти і науки України Леонід Сачков, автор гімну профспілок Григорій Заброда, колишній Національний координатор МОП в Україні Василь Костриця.

Голова ФПУ Григорій Осовий на честь 25-річчя Федерації вручив нагороди ФПУ. Серед нагороджених – члени профспілок та ветерани профспілкового руху, соціальні партнери.

Завершилися урочистості з нагоди 25-річчя від дня утворення ФПУ святковим концертом.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки