Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Засідання президії та IV пленум комітету обласної організації Профспілки
Засідання президії та IV пленум комітету обласної організації Профспілки
  • 15 грудня 2021
14 грудня в режимі онлайн відбулося 15 засідання президії комітету та IV пленум Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Вони пройшли в конструктивній, виваженій, демократичній атмосфері, адже питання порядку денного вимагали детального обговорення та спільних рішень.
 
Президія комітету заслухала і обговорила інформації заступника голови Юрія Юдіна про стан реалізації статутних вимог у Великобілозерській територіальній, Приморській об’єднаній територіальній організаціях Профспілки працівників освіти і науки України з питань внутрішньоспілкової діяльності, інформаційного супроводу та про інформаційно-методичне забезпечення профспілкової діяльності, навчання профспілкового активу, роботу з резервом в Шевченківській районній організації Профспілки, ППО студентів Національного університету “Запорізька політехніка”. Вивчення питань в цих організаціях проходило дистанційно в листопаді на виконання плану роботи комітету, з метою вивчення стану реалізації Положень Статуту галузевої Профспілки, Програми дій ЗОО ППОНУ на 2021-2025 роки, постанов президії та пленумів ЦК Профспілки, ЗОО ППОНУ. Стан реалізації цих питань і статутних вимог у вищезазначених організаціях Профспілки визнали, в цілому, задовільним.
 
Президія розглянула ряд інших важливих організаційних питань і прийняла по ним відповідні рішення та постанови.
 
Після президії відбувся пленум комітету Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України. Відкриваючи захід голова обласної організації Надія Гринь привітала присутніх з наступаючими новорічно-різдвяними святами.
 
Учасники пленуму заслухали інформацію про виконання Угоди між Департаментом освіти і науки Запорізької облдержадміністрації та комітетом Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України на 2021-2025 роки в 2021 році. В обговоренні питання виступили Олена Тараненко – голова Дніпровської районної організації Профспілки м. Запоріжжя, Віталій Лола – голова об’єднаної ППО Бердянського державного педагогічного університету. Пленумом було відмічено, що захисні положення Галузевої та обласної угод стали основою для  укладення територіальних угод і колективних договорів, сприяли упорядкуванню неврегульованих законодавством трудових та інших питань, у тому числі робочого часу, умов праці, додаткової оплати у певних умовах захисту та підтримки працівників під час карантину та запобіганню поширенню COVID-19. Договірним процесом охоплено заклади і установи освіти в 65 громадах, профспілкові організації яких входять до складу районних, територіальних, об’єднаних територіальних, міських організацій Профспілки, 5 закладів вищої освіти, 48130 працівників, що становить 100% від облікової чисельності. Роботу сторін по виконанню Угоди визнано такою, що спрямована на реалізацію зобов’язань та домовленостей і потребує подальших зусиль на їх виконання з метою посилення соціально-економічного захисту працівників галузі області.
 
Реорганізація структури районних організацій Профспілки в умовах формування територіальних громад та нових районів була наступним питанням порядку денного пленуму. З інформацією про особливості роботи районних, міських, об’єднаних територіальних організацій Профспілки, ППО закладів освіти в умовах територіально-адміністративної реформи виступив заступник голови Юрій Юдін. Він акцентував увагу, що одним із головних пріоритетів діяльності Профспілки в умовах децентралізації влади та створення об’єднаних територіальних громад є збереження організаційної структури Профспілки, представництво та захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників навчальних закладів та установ освіти. В обговоренні цього питання виступили члени комітету Ксенія Захарова – голова Мелітопольської районної організації Профспілки, Лариса Мишакіна – голова Запорізької районної організації Профспілки, Ніна Моненко – голова Бердянської міської організації Профспілки. Пленум підсумував з цього питання, що створення нових територіальних громад вимагає посилення та активізації організаційної та мотиваційної роботи виборних профспілкових органів з метою утворення у нових громадах профспілкових організацій, збереження профспілкового членства, залучення до Профспілки нових членів та здійснення профспілковими органами захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників освіти.
 
Учасники пленуму обговорили і затвердили план роботи, кошторис, програму комітету ЗОО ППОНУ “Оздоровлення і відпочинок” на 2022 рік.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки