Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ. Кому - вершки, а кому – корінці
ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ. Кому - вершки, а кому – корінці
  • 3 грудня 2021
 
Або як Уряд фінансує медичне обслуговування VIP-персон на тлі недофінансування медичної галузі

Таке рішення ухвалено на засіданні Кабінету міністрів України 24 листопада. Як зазначено у постанові, кошти виділені за програмою «Розвиток системи екстреної медичної допомоги та модернізація і оновлення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я».Виділити 86,9 млн. грн. на модернізацію обладнання закладів охорони  здоров’я Державного управління  справами. З них 15 млн. грн. – на придбання системи рентгенівської мамографічної для державної наукової установи «Науково-практичний центр профілактичної та клінічної медицини» та 71,9 млн. грн. – на обладнання для клінічної лікарні «Феофанія», зокрема для Всеукраїнського центру радіохірургії, що є самостійним підрозділом клінічної лікарні «Феофанія».
 
Проект урядової постанови з цього питання викликав не сприйняття Спільного представницького органу профспілок України, діяльність якого спрямована на  забезпечення рівних прав і можливостей громадян.
 
Тому Голова СПО профспілок Григорій Осовий  під час засідання КМУ сказав, що  проект постанови потребує  обговорення і пояснення мотивів його прийняття. Адже, відповідно до пункту 6 Прикінцевих положень Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік», у цьому році фінансове забезпечення закладів охорони здоров’я, які належать до сфери Державного управління справами,  яке не уклало з Національною службою здоров’я договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, мають фінансуватися за бюджетними програмами головного розпорядника бюджетних коштів, тобто, того ж Державного управління справами, а не за рахунок коштів, які спрямовує держава МОЗ на охорону здоров’я громадян в цілому по країні.
 
Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко звісно відповів на зауваження представника профспілок, а саме, що на це своє добро дала Верховна Рада, яка у жовтні внесла зміни до закону про Державний бюджет на 2021 рік. Здавалося б питання вичерпане.
 
Однак, залишилося питання: чому такі преференції надаються закладам охорони здоров’я, які займаються лікуванням та оздоровленням VIP-персон. Тим більше, на тлі сучасного стану вітчизняної медичної галузі, в умовах її просто кричущого недофінансування. Про що вголос говорять не тільки профспілки і просто громадяни, але й ті ж VIP-персони – міністри, народні депутати, представники Офісу президента і сам Президент. Чи говорити «на публіку» - це одно, а приймати відповідні рішення – зовсім інше?
 
Коли Володимир Зеленський та його команда йшли на президентські вибори, вони запевняли, що з радянщиною і з привілеями буде покінчено раз і назавжди, що кожний громадянин – це президент, що всі рівні, для всіх громадян одні права та одна відповідальність. Але, як демонструє прийнята Урядом постанова, систему соціальної несправедливості та соціальної нерівності, так досі і не подолано.Ось і виходить, що у нас усі рівні, але хтось рівніший.«Бідна» «Феофанія» потребує постійної допомоги?
 
Перше за все, зазначимо, що Клінічна лікарня «Феофанія» – це закрита медична установа, на яку витрачають чималі гроші з держбюджету. Наприклад, Уряд ухвалив на засіданні 28 жовтня рішення про перерозподіл додатково 2,95 млн. грн. за рахунок економії бюджетних коштів клінічній лікарні «Феофанія» Державного управління справами. Як було зазначено, кошти підуть на придбання медичного обладнання.
 
А раніше Державне управління справами просило виділити з Державного бюджету на 2021 рік 1 мільярд грн.  бюджетних коштів за програмою «Надання медичних послуг медичними закладами». Це більш ніж на 200 млн грн більше, ніж рік тому. Метою вказаної бюджетної програми є надання медичної допомоги особам, що охороняються державою, народним депутатам, членам Уряду, працівникам Офісу Президента, апарату Верховної Ради та інших державних органів. Для довідки: загалом у системі ДУС медичні послуги надають 4 заклади. Майже половину запитуваних коштів, а саме 482 млн грн, ДУС пропонував виділити Клінічній лікарні «Феофанія».
 
А як же бути з оцим? У січні цього року Президент україни Володимир Зеленський видав Указ «Про забезпечення доступності для громадян медичної допомоги, що надається клінічною лікарнею «Феофанія» Державного управління справами». Згідно з документом, Кабмін мав у тримісячний строк «вжити заходів, необхідних для забезпечення доступності для громадян сучасних методів діагностики та лікування, високоспеціалізованої медичної допомоги, що надається Клінічною лікарнею «Феофанія». Нібито зроблено поступ до рівної доступності громадян.
 
Однак, справа в тому, що в лікарні «Феофанія» вже давно лікуються VIP-персони, за яких сплачує держава, а інші громадяни лікуються лише за власні кошти. В середньому лікарня за рік обслуговує близько 17 тисяч пацієнтів, з них 5 тисяч пацієнтів сплачують самостійно з власної кишені. Це офіційні дані самої лікарні.
 
Як інформують офіційні джерела, сьогодні «Феофанія» отримує майже півмільярда гривень щороку, незалежно від того скільки й з якими хворобами пацієнтів вона лікує.
 
Звичайно, добре, коли заклад охорони здоров’я добре фінансується, має гідні умови лікування та оздоровлення, сучасне медичне обладнання. Але якщо це не за рахунок інших, не за рахунок фінансування загальної системи охорони здоров’я в Україні. А що це саме так, можна переконатися побувавши у багатьох вітчизняних лікарнях, де лікуються прості громадяни, де гостро відчувається нестача обладнання та медпрепаратів, та того ж кисню для хворих на Ковід. Де люди лежать у коридорах, а лікарям системно затримують зарплату і не платять надбавки.
 
При цьому, як стверджує народний депутат від партії «Голос» Олександра Устинова, бюджет «Феофанії» майже вдвічі більший за бюджети Інституту раку чи Інституту серця (бюджет лікарні для VIP- чиновників склав 422 млн. грн., тоді як бюджет Інституту раку – 255 млн.), а лише 18% сільських лікарень мають санвузли.
 
Так все начебто зроблено законно, тому що зацікавлені особи і державні структури попрацювали професійно, лобіюючи власні інтереси в прийнятій Урядом постанові про виділення додаткових коштів для обслуговування так званої «державної еліти» та VIP-персон. Але тут уже йдеться не лише про соціальну справедливість, а про моральний аспект. Тому не залежно від зміни влади все залишається як раніше; для багатих вершки, а для бідних корінці. 
 
За матеріалами сайту
ФПУ