Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Вадим Івченко: «Будь-яка реформа, і трудова зокрема, має проводитися в інтересах людей»
Вадим Івченко: «Будь-яка реформа, і трудова зокрема, має проводитися в інтересах людей»
  • 23 листопада 2021
ИВЧ
 
Після того, як в інтернеті з’явилися публікації, зокрема фонду OpenDemocracy, про те, що Міністерство закордонних справ Великобританії консультує Міністерство економіки України з питань просування нового трудового законодавства, яке, як попереджають експерти, може скоротити трудові права українців, представник Федерації профспілок України у парламенті Вадим Івченко провів робочу зустріч з головою Фонду ефективного врядування Посольства Великобританії Вендою де Люка.
 
Під час розмови він звернув увагу співрозмовниці на нав’язування лібералізації трудових відносин в Україні та негативні наслідки цього процесу для працівників і діяльності профспілок. І отримав запевнення Ванди де Люка про те, що оприлюднений комунікаційний план, – це лише (драфт) проект документу напрацьований робочою групою, який не був затверджений.
 
Представник профспілок у парламенті, підкреслив, що будь-яка реформа  і трудова зокрема, має проводитися в інтересах людей, які працюють, і не порушувати їхніх прав. При цьому він зауважив, що багато законопроектів, які надходять від народних депутатів у Верховну Раду порушують трудові права. Про це говорять висновки зроблені у рамках проектів Міжнародної організації праці, як експертної організації, яка дає свої висновки.
 
Вадим Івченко запропонував провести зустріч між робочою групою, яка займається питаннями реформування трудових відносин в Україні і представниками профспілок для обговорення низки законопроектів з метою врахування висновків та рекомендацій міжнародних організацій до них, в першу чергу МОП. Задля того, щоб вони як рефері показували справедливість того чи іншого законопроекту. І потім, щоб ця робоча група давала свої рекомендації щодо прийняття або неприйняття відповідних законопроектів.
 
Венда де Люка позитивно сприйняла пропозицію спільної роботи  і висловила переконання, що діалог має бути, а закони мають захищати трудову людину.
 
Наступним нашим кроком буде налагодження комунікації з цією робочою групою, щоб доносити позицію профспілок, - сказав Вадим Івченко.
 
За матеріалами сайту
ФПУ