Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • У ЗНУ розпочалися навчання з охорони праці для робітників професій із підвищеним рівнем небезпеки
У ЗНУ розпочалися навчання з охорони праці для робітників професій із підвищеним рівнем небезпеки
  • 22 листопада 2021
У ЗНУ (ZNU, Zaporizhzhia National University) стартувала низка навчальних лекторіїв і занять із перевірки знань робітників, які виконують роботи підвищеної небезпеки, згідно з вимогами «Типового положення про порядок проведення навчання та перевірки знань із питань охорони праці та Переліку робіт із підвищеною небезпекою», затвердженого наказом Держкомітету України з нагляду за охороною праці від 6.01.2005 №15, та відповідно до розпорядження ректора Миколи Фролова від 15.11.2021 р. Заходи проводить начальник відділу охорони праці Микола Олійник.
 
Перший навчальний лекторій Микола Захарович організував для групи теплотехніків адміністративно-господарської частини вишу. На заняттях лектор висвітлив загальні питання щодо системи охорони праці в Україні, документації, яку ведуть працівники відділу охорони праці, й передусім зупинився на розгляді статей Кодексу законів про працю України. Під час розмови з учасниками навчань він розглянув комплекс документів і заходів, які забезпечують захист життя та здоров’я найманого працівника. Це – Закон України «Про охорону праці», а також положення, зокрема Положення про службу охорони праці підприємства, інструкції з охорони праці, журнали, серед яких – журнал реєстрації вступного інструктажу з охорони праці, тощо, затверджені наказами переліки, зокрема перелік робіт підвищеної небезпеки, приписи служби охорони праці та інші.
 
Згідно з цими документами, роботодавець зобов’язаний забезпечити відповідне робоче місце для працівника. Під час укладання трудового договору найманий працівник також має надати відомості про стан здоров’я, а потім проходити медичні огляди, періодичність яких визначається галуззю. Це забезпечує відповідно допуск до того чи того виду робіт. Співробітники відділу охорони праці розробляють і здійснюють на підприємстві чи в установі комплекс заходів, які також забезпечують безпеку праці та життєдіяльності найманих працівників. Серед них – проведення різних інструктажів (вступні, планові, позапланові, цільові), які фіксуються в журналах з охорони праці. Також під час лекторію розглянули призначення цієї документації. При цьому учасникам зібрання нагадали, що керівники проходять не лише інструктажі, а й екзаменуються кожні три роки. Адже вони – інструктори для працівників своїх відділів й мають забезпечувати належну охорону праці на місцях.
 
Окрім цього, під час заходу лектор докладно розглянув статті Закону України «Про охорону праці». Йшлося про правила укладання трудового договору (ст. 5), забезпечення відповідних заходів з охорони праці під час роботи (ст. 6) тощо. Працівник має право відмовитися від робіт, які становлять загрозу його життю або здоров’ю, поки не будуть усунені негативні фактори: про це він має повідомити керівництво. Йшлося також про забезпечення відповідною робочою формою та засобами індивідуального захисту працівників, які працюють в умовах підвищеної небезпеки (ст. 8). Захист прав, забезпечення пільг і компенсацій для цієї категорії найманих робітників також регламентується законом.
 
Докладно учасники лекторію розглянули й процедуру розслідування нещасного випадку на виробництві, вихідних виплат, грошових компенсацій, відшкодувань, забезпечення різного роду пільг тощо, які передбачені Законом України «Про охорону праці», умовами колективного договору закладу, Фонду соціального страхування України (через тимчасову або постійну втрату працездатності), галузевої профспілки.
 
 
Наразі тривають навчання з охорони праці, і слухачами лекцій стануть групи з поточного ремонту будівель та приміщень. Це – малярі, монтажники металопластикових вікон, робітники з комплексного обслуговування, а також – з обслуговування комп’ютерних і телефонних мереж, група головного енергетика, відділу автотранспорту, редакційно-видавничого відділу, господарського відділу ЗНУ, а це – електрогазозварювальник, столяр, токар, слюсар-сантехнік, маляр. Їх ознайомлять із загальними положеннями законодавства України в системі охорони праці, а також – зі специфікою організації роботи кожного з представників цих професій.
 
За матеріалами сайту
ЗНУ