Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ. «Темники» на замовлення
ЖУРНАЛІСТСЬКЕ РОЗСЛІДУВАННЯ. «Темники» на замовлення
  • 15 листопада 2021
ПРОФ
 
Як Великобританія спонсорує дерегуляцію прав працівників та профспілок в Україні і що у зв’язку з цим мають робити українські профспілки.
 
На офіційному сайті Європейської федерації профспілок громадського обслуговування (ЄФПОО) розміщено документи, які переконливо засвідчили, що  уряд Великобританії підтримує антипрофспілкову трудову реформу в Україні, що можна сприйняти не тільки, як дії, спрямовані проти законних прав та інтересів українських працівників, але і проти політики Європейського Союзу.
 
 «Комунікаційний план»
 
Про що саме йдеться? Як можна зрозуміти з документу, Комунікаційний план з просування переваг змін до трудового законодавства в Україні, розроблений за кошти проєкту UK Aid, пов’язаного з британським урядом, має за мету надати певний алгоритм протидій настроям в українському суспільстві проти проштовхування антитрудових, антисоціальних, антипрофспілкових законопроектів.  План спрямований на переконання працівників, суспільства, що запропонована українською владою трудова реформа містить виключно позитиви і не несе загрозу ні працівникам, ні профспілкам. Британські фахівці провели аналіз того, які оцінки зараз даються такій реформі, виявили, що більшість їх негативні, що тут відповідну роль зіграли профспілки. І вони рекомендують урядовцям, як нейтралізувати цей негатив, прямо надаючи настанови, так би мовити, «темники», які фактично замовили українські урядовці та парламентська монобільшість. 
 
Зазначимо, що дві третини цього документу присвячені планам лобіювання розробленого урядом України законопроєкту №5388 про дерегуляцію трудових відносин. У плані містяться рекомендації з проведення «зустрічей не під запис» між журналістами,  блогерами та представниками Міністерства економіки України. Задля створення уявлення про широку громадську підтримку пропонується, щоб «емоційні меседжі, які не відповідають тону комунікації Міністерства», озвучувались «третіми особами». Розробники прямо визнають, що ухвалення проєкту № 5388 нашкодить профспілкам: «Єдині, хто щось втрачає — профспілки, величезні повноваження яких дещо зменшуються».
 
Реакція європейських профспілок
 
Виходячи з цих документів, можна зробити висновок, що уряд Великобританії через свій орган допомоги розвитку (UK Aid) і посольство Великобританії в Києві фінансує консультантів для допомоги Міністерству економіки України нав’язати українському народу свої неоліберальні ринкові реформи. І це безумовно викликало стурбованість як у вітчизняних, так і у європейських профспілок. Так Генеральний секретар ЄФПГО Ян Віллем Гудріан звернувся до Верховного представника Європейського Союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля Фонтельесу з листом, у якому зокрема говориться: «Нещодавно ми отримали презентацію про те, яким чином українська влада може спростувати аргументи профспілок проти реформи трудового законодавства, яка зараз обговорюється. Ми дуже стурбовані цим. Просимо Вас звернутися до уряду України з проханням надати пояснення, чому він прагне підірвати зусилля МОП та Європейської Комісії щодо залучення профспілок до процесу реформування Трудового кодексу, вирішення існуючих проблем та забезпечення дотриманню в країні конвенцій МОП, Європейської соціальної хартії та Хартії основних прав ЄС».
 
«Ми також стурбовані тим, що уряд Великобританії втягнений у спроби підірвати роботу Європейського Союзу в Україні, намагаючись наблизити країну до своєї моделі ринку праці, а не до моделі Європейського Союзу. Просимо ваші служби детальніше розслідувати це, та повідомити нас про вжиті заходи, для протидії цьому. Це дещо більше, ніж просто фінансування консультаційних послуг. Ви знаєте про нашу стурбованість тим, що сприйняття угоди про вільну торгівлю як інструменту покращення становища працівників у країні та забезпечення їхніх прав підривається трудовими реформами, які позбавляють підтримки співпраці такого типу як в Україні, так і в країнах ЄС. Фінансована урядом Великобританії консультаційна робота посилює це. З нетерпінням очікуємо на ваші коментарі та дії», - наголошується у листі.
 
Тут слід зазначити, що чимало років українські профспілки протистоять спробам провести неоліберальну реформу трудового та профспілкового законодавства, яка значно послабить права працівників та профспілок. Спецдоповідач ООН з питання про право на свободу мирних зібрань та асоціації, Комітет з економічних, соціальних і культурних прав ООН, Європейська комісія, експерти МОП, міжнародні профоб'єднання надали свої критичні зауваження до запропонованих українським урядом та представниками провладної більшості законопроектів.
 
З метою покращення дотримання Україною основних міжнародних трудових норм Уряд Канади публічно фінансує реалізацію в Україні Проєкту МОП «Права у світі праці», Європейський Союз – Проєкту МОП «На шляху до безпечної, здорової та задекларованої праці в Україні», Уряд Данії – Проєкту МОП «Інклюзивний ринок праці для створення робочих місць в Україні».
 
На противагу цьому, за рахунок платників податків Великобританії, її консервативний уряд, який, як відомо, має чималий досвід протистояння профспілкам, консультує представників української  провладної більшості, як надіти «гальмівну сорочку» на українські профспілки та отримати для цього підтримку населення, а також, як видати міжнародні трудові стандарти за бюрократичні процедури.
 
Реакція українських профспілок
 
«Ця закулісна діяльність, яка стала публічно відомою, підтверджує те, про що Федерація профспілок України неодноразово заявляла, а саме що Україна давно включилася у так звану «гонку на дно» з метою залучення інвестицій за рахунок максимальної лібералізації трудового та соціального законодавства, - зазначив, коментуючи ці шокуючи факти Голова СПО об’єднань профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий. - Через фінансування пропаганди та прийняття антипрофспілкових та антиробітничих законопроектів підриваються зусилля ООН, МОП, Європейської комісії, урядів Канади, Данії, спрямовані на налагодження консультацій та діалогу між соціальними партнерами і урядом України з питань трудових реформ. Ми розцінюємо ці дії як пряме зовнішнє втручання у регулювання соціально-трудових відносин в Україні, нав’язування шаблону неоліберального характеру, який притаманний для англосаксонської моделі. Але ми, уклавши Угоду про асоціацію з Євросоюзом, хочемо йти по шляху набуття європейських підходів і стандартів в регулюванні трудових відносин і в соціальній політиці».
 
Григорій Осовий вже надіслав Генеральному секретарю  Британського конгресу тред-юніонів Френсіс О’Грейді листа, у якому висловив стурбованість українських профспілок щодо участь Великобританії у просування змін до законодавства України у сфері праці, спрямованих на лібералізацію та дерегуляцію трудових відносин.
 
Він, зокрема, наголосив: «Послаблення прав працівників та профспілок прямо заборонено Конституцією України, ст. 296 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, стороною якої Великобританія була до 2020 року, та ст. 282 Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії, яка набрала чинності 31.12.2020 р.: «Жодна Сторона не повинна послаблювати або знижувати рівень охорони навколишнього середовища чи праці, передбачений в її законодавстві, з метою покращення торгівлі або інвестицій шляхом відмови чи часткового відступу або пропонування такої відмови чи часткового відступу від своїх законів, підзаконних актів або стандартів».
 
Фінансування пропаганди антипрофспілкових та антиробітничих законопроектів прямо суперечить Главі 21 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та Главі 20 Угоди про політичне співробітництво, вільну торгівлю і стратегічне партнерство між Україною та Сполученим Королівством Великої Британії і Північної Ірландії, які передбачають посилення співробітництва між Сторонами з метою «забезпечення гідних умов праці, політики зайнятості, безпеки й гігієни праці, соціального діалогу, соціального захисту, соціального залучення». В Угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою «сторони підтвердили свої обов’язки членів Міжнародної організації праці (МОП) та свої зобов’язання згідно з Декларацією МОП з основних принципів та прав у сфері праці та механізму її реалізації 1998 року та Декларацією МОП про соціальну справедливість у цілях справедливої глобалізації 2008 року. Стаття 13.4 Угоди «Кожна Сторона, як спосіб заохочення торгівлі чи інвестицій, не ухиляється або інакше не обмежує частково і не пропонує ухилитися чи частково обмежити своє трудове законодавство у спосіб, який послаблює чи зменшує додержання міжнародно-визнаних принципів праці та прав, зазначених у статті 13.3», зокрема, «забезпечує втілення та надання захисту через своє трудове законодавство і практику свободи асоціації та реальне визнання права на ведення колективних переговорів», тощо.
 
Профспілки повинні адекватно реагувати на загрози
 
Треба зазначити, що нав’язування ліберальних підходів до реформування законодавства про працю триває в Україні з початку 2000-х років. З відносно останніх прикладів можна назвати той,  коли аналогічним чином за спонсорування американської урядової агенції USAID здійснювалася підготовка ще одного подібного законопроекту з дерегуляції  трудових відносин №5371 , розробленого ГО «Офіс простих рішень» під керівництвом Михайла Саакашвілі та поданого до ВРУ групою народних депутатів від «Слуг народу».
 
Але те, що відбувається зараз, просто безпрецедентно щодо безпринципності, агресивності та нахабності. Тому, українському суспільству, профспілкам, які є головними захисниками законних прав та інтересів людей праці, треба активно та ефективно реагувати на цю та аналогічні загрози, якими б вони не були – внутрішніми чи зовнішніми. Перш за все, треба об’єднати зусилля у протидії цим загрозам, створювати свою концепцію та план дій щодо недопущення тих змін у законодавстві, що шкодять правам працівників та профспілок. 
 
Більш рішуче вимагати припинити спроби лібералізувати трудове законодавство. При цьому профспілки можуть та повинні використовувати для цього весь арсенал заходів, що є у них – від соціального діалогу до масових акцій протесту. Тільки так можна зупинити потужний наступ на законні права людини праці, права профспілок.
 
За матеріалами сайту
ФПУ