Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Відбулася зустріч представників сторін профспілок і роботодавців НТСЕР
Відбулася зустріч представників сторін профспілок і роботодавців НТСЕР
  • 28 жовтня 2021

Консолідувати позиції профспілкової сторони та сторони роботодавців в Національної трьохсторонньої соціально-економічної ради щодо питань, які турбують людей, зокрема підвищення цін та тарифів, змін у трудовому законодавстві закликали 25 жовтня учасники зустрічі керівництва СПО об'єднань профспілок, СПО сторони роботодавців та координаторів сторін у складі НТСЕР. 

Відкриваючи зустріч, співголова НТСЕР з профспілкової сторони, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий проінформував про діяльність профспілок у зв’язку з реалізацією вимог учасників Всеукраїнської попереджувальної  акції протесту та зустрічей профспілкової делегації з керівництвом Уряду і Верховної Ради України.

Голова ФПУ зазначив, що профспілкова сторона опрацювала кожний пункт вимог, навела відповідну аргументацію до них і підготували проекти рішень комітетів НТСЕР. Тепер треба визначити час і порядок їх обговорення. Необхідне вирішити також питання, чи самі комітети надсилають свої рішення до Кабміну, чи це робить Президія НТСЕР на базі рішень комітетів.

Григорій Осовий наголосив, що також продовжується робота щодо підготовки зустрічі з Головою Верховної Ради України стосовно питань, що розглядаються. Щодо комплексу питань з трудового законодавства, підкреслив він, профспілки запропонували призупинити турборежим з прийняття законопроектів, провести зустріч на площадці Верховної Ради і до цього моменту подумати, як організувати надалі роботу з їх опрацювання. При цьому залишається питання Трудового кодексу. На зустрічах в Уряді і Верховної Раді визнають необхідність цього процесу. В рамках НТСЕР вже створено робочу групу фахівців з цього питання. Її доцільно посилити членами НТСЕР. Є в цьому процесі і зацікавленість міжнародних організацій, які могли б допомогти. Головне тут – політична воля всіх сторін.

Григорій Осовий торкнувся також питань соціального страхування, проекту Держбюджету, підвищення цін і тарифів, які викликають багато запитань та турбують людей.

Голова НТСЕР, голова Об’єднання організацій роботодавців України, президент УСПП Анатолій Кінах зазначив, що позиції та діяльності НТСЕР багато що залежить у вирішенні болючих проблем сьогодення, таких як падіння виробництва, аномально високі ціни на енергоносії, реформування трудових відносин. Що стосується підходів до вирішення питань, Анатолій Кінах запропонував діяти максимально адресно систематично, виходячи з тих нормативних документів, які сьогодні є. У даному випадку мова йде про Протокол, якій затверджено Прем’єр – міністром України.

Голова НТСЕР запропонував визначити дату засідання Президії НТСЕР і внести спільні пропозиції на базі напрацювань комітетів саме від Президії, щоб це був інтегральний, консолідований пакет пропозицій.

Анатолій Кінах наголосив, що треба посилювати конструктивну роботу щодо вирішення питань, що турбують людей. При цьому має бути адресний контроль над виконанням вимог учасників Всеукраїнської акції протесту профспілок 7 жовтня ц.р., доручень голови Уряду за підсумками зустрічі з представниками сторін профспілок і роботодавців. Він підкреслив, що треба ретельно готувати наступні зустрічі з Прем’єр - міністром та Головою Верховної Ради України, під час яких будуть обговорені пропозиції, вироблені як консенсус в комітетах НТСЕР.  Анатолій Кінах також зазначив, що доцільним було би підписання Меморандуму між НТСЕР і Верховною Радою України щодо співпраці з питань законодавчого регулювання економічних, трудових і соціальних відносин.

Голова НТСЕР закликав до консолідації позицій профспілок та роботодавців з тих питань, які турбують людей.

За підсумками предметного обговорення учасниками зустрічі сформовано операційний план щодо подальшої спільної роботи в рамках тристороннього діалогу.

За матеріалами сайту
ФПУ