Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Навіщо владі майно профспілок? Санаторій "Великий Луг"
Навіщо владі майно профспілок? Санаторій "Великий Луг"
  • 4 жовтня 2021
Санаторій "Великий Луг" було збудовано у 1932 році. Для працівників Метрострою та металургійного комплексу півдня України.
 
У 80-х роках профспілки розпочали масштабне будівництво, і замість дерев`яних будиночків постали величезні корпуси.
 
Санаторій розташований в одному з найкрасивіших місць козацького краю, на березі річки Дніпро, в екологічно чистій зоні і має унікальні природні фактори.
 
Місце розташування санаторія відрізняється унікальними природними факторами, які у поєднанні з мяким кліматом, хвойно- листяним лісом та степом утворюють цілющий «озоновий колодязь».
 
В парковій зоні створено сосновий бор та алеї: горобинова, липова, березова, туєва, кленова, каштанова та акацієва.
 
До 2017 року санаторій «Великий Луг» - як реабілітаційний заклад вищої категорії функціонував цілий рік та приймав понад 4,5 тисячі осіб на лікування та оздоровлення.
 
Тут лікували захворювання опорно-рухового апарату, нервової системи, серцево – судинної системи, патологій вагітності, органів дихання, органів травлення та зору.
 
Лікували в минулому, бо станом насьогодні санаторій не працює, лікувально – діагностичний та спальні корпуси руйнуються.
 
28.02.2017 Рішенням суду по Справі №6/5009/5384/11 адміністративна будівля, палац культури, їдальня, чотири спальні корпуси, побутове приміщення, магазин та лікувально-діагностичне відділення витребувано із володіння профспілок та передано в Фонд державного майна України.
 
І тільки через три роки у вересні 2020 року Кабінет Міністрів України видав розпорядження про передачу нерухомого майна санаторію під управління Запорізької обласної державної адміністрації.
 
За останні десятиріччя в Україні кількість санаторно – курортних закладів зменшилась з 445 підприємств до 172, тобто на 61% стало менше закладів де була можливість зміцнити здоров’я, пройти реабілітацію та повернутись здоровою людиною до суспільства та праці.
 
Починаючи з 2011 року держава розпочала боротьбу із профспілковими організаціями шляхом позбавлення майна через судові інституції. Органами прокуратури в інтересах держави в особі Фонду державного майна України було подано близько 300 судових позовів до господарюючих суб’єктів, створених за участю Федерації профспілок України ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», ПрАТ «Укрпрофтур» та обласних об’єднань профспілок, внаслідок чого у період 2011–2017 років відповідно до рішень судів, у профспілок на користь держави було вилучено близько 70 майнових об’єктів, серед яких і санаторій "Великий Луг".
 
Що у підсумку? Втрачені робочі місця, спеціалізовані медичні кадри, діяльність із надання санаторно-курортного послуг не проводиться, не сплачуються податки до державного та місцевих бюджетів….
 
І вже при новій владі «нових обличь» тиск продовжується.
 
Чого вартує тільки законопроект «Про правовий режим майна загальносоюзних громадських об’єднань (організацій) колишнього Союзу РСР», за допомогою якого ласі до профспілкового майна можновладці хочуть одним махом прибрати до своїх рук будинки профспілок, санаторії, готелі, пансіонати, бази відпочинку….що з цього виходить – ми показали у нашому сюжеті.
 
Протистояння, довжиною у десятиріччя між профспілками та можновладцями триває. Хто переможе? Чи зможуть працівники, пенсіонери та ветерани дбати про своє здоров’я та дозвілля в доступних профспілкових закладах, чи на територіях з прекрасним кліматом та природно - лікувальними можливостями постануть високі паркани приватних садиб.
 
Час покаже…
 
За матеріалами сайту
ФПУ