Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Щодо виплати 20 - відсоткової надбавки
  • 18 вересня 2014

Згідно постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення надбавки педагогічним працівникам дошкільних, позашкільних, загальноосвітніх, професійно-технічних навчальних закладів, вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації, інших установ і закладів незалежно від їх підпорядкування» від 23 березня 2011 р. № 373 ми отримували з 1 вересня 2011 р. надбавку в розмірі 20% посадового окладу (ставки заробітної плати). За текстом постанови КМУ, її встановлено з метою підвищення престижності праці педагогічних працівників.

Скасування надбавки за престижність є зміною істотних умов праці. Згідно вимог статті 32 КЗпП України, зміна істотних умов праці допускається у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці. У закладах освіти, у переважній більшості випадків, не відбулися зміни у виробництві і праці. Крім того, зміна істотних умов праці запроваджується тільки після попередження працівника не менш як за два місяця.

Постанова Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 березня 2011 р. № 373» від 25 березня 2014 р. № 88 не передбачає обов’язкове зниження надбавки 20% педагогічним працівникам і не дає підстави для будь-яких органів на її зниження так як:

  • на 2014 бюджетний рік кошти на виплату вищезазначеної надбавки було закладено у кошториси закладів освіти області ще в кінці 2013 року;
  • постанова КМУ № 373 не передбачає її обов’язкове зниження 20%;
  • її виплата залишається обов’язковою;
  • відповідні органи повинні вирішувати питання щодо фінансування (з урахуванням 20% доплати). Аргументація, що на фінансування закладів освіти немає коштів, звучить близько 10 років. А чому саме на освітян не вистачає коштів?

22.08.2014 р. відбулося засідання колегії Міністерства освіти і науки України провела засідання з питання «Про підсумки розвитку дошкільної, загальної середньої, позашкільної та професійно-технічної освіти у 2013/2014 навчальному році та завдання на 2014/2015 навчальний рік». Своїм рішенням (протокол № 5/1-2). Колегія доручила департаментам освіти і науки обласних державних адміністрацій, іншим місцевим органам управління освітою, керівникам навчальних закладів не допускати зменшення розміру надбавок за престижність праці педагогічним працівникам.