Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
1 жовтня - День людей похилого віку
  • 1 жовтня 2021
unnamed
 
Другий місяць осені починається з особливої дати, адже 1 жовтня у всьому світі відзначається Міжнародний день людей похилого віку. День проголошений Генеральною Асамблею ООН, а в Україні це також і День ветерана.
 
Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і також щорічно відзначає День людей похилого віку.
 
Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року. Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004 Україна 1 жовтня відзначає і День ветерана.
 
Мета Дня – зосередитися на вирішенні проблем літнього покоління і ще одна можливість нагадати всім про людський обов’язок бути турботливими і милосердними до найповажнішої частини суспільства. Це ще й привід до роздумів щодо подальшої долі людства, його культури, взаємозв’язку поколінь.
 
У цей день світ говорить про проведені активні дії щодо захисту інтересів людей похилого віку, створення для них сприятливих умов життя, про невирішене у цій сфері. 
 
Турбота про громадян похилого віку та ветеранів необхідна завжди, і не як відзначення святкової дати, а як повага до людей, які своєю багаторічною працею заслуговують на глибоку пошану нащадків.
 
Найбільше багатство літніх людей – їх досвід, мудрість, вміння. Щиро дякуємо вам, дорогі представники старшого покоління, за безцінні знання та слушні поради, за готовність підтримати й допомогти і за гідний приклад для наслідування.
 
У Верховній Раді кілька місяців лежить законопроєкт, в якому з 2023 року пропонують підвищувати пенсійний вік для українців – на один місяць щороку. Таким чином, до 2035-го українці можуть виходити на пенсію в 61 рік, а не в 60. При цьому, зважаючи на середню тривалість життя українців, чоловіки на пенсії живуть ще близько 8 років, а жінки – близько 17 років. Тоді як в європейських країнах цей термін становить в середньому 20 років.
 
Журналісти порталу «Слово і діло» проаналізували, в якому віці виходять на пенсію і скільки в середньому живуть чоловіки та жінки в різних країнах.
 
В Україні вік виходу на пенсію однаковий і для чоловіків, і для жінок – 60 років. А середня тривалість життя різна: 68 років для чоловіків і майже 78 років для жінок.
 
У Білорусі жінки виходять на пенсію у 57 років і 6 місяців і живуть у середньому 79 років і 7 місяців. Для чоловіків же пенсійний вік – 62 роки і 6 місяців, а середня тривалість життя – майже 70 років.
 
 
У сусідній з нами Польщі жінки виходять на пенсію в 60 років, чоловіки – в 65 років. Середня тривалість життя жінок становить майже 82 роки, а чоловіків – 74 роки та 6 місяців.
 
В інших європейських країнах пенсійний вік вищий, але й середня тривалість життя більше. Наприклад, в Нідерландах громадяни виходять на пенсію у віці близько 66 років. При цьому жінки в середньому живуть близько 83 років, а чоловіки – трохи більше 80.
 
У 67 років виходять на пенсію в Греції, Італії, Ісландії та Норвегії. Чоловіки в Греції живуть у середньому 78 років і 7 місяців, жінки – 83 роки і 7 місяців. Середня тривалість життя в Італії становить майже 85 років для жінок і майже 81 рік для чоловіків. В Ісландії жінки живуть в середньому майже 84 роки, чоловіки – майже 81 рік. У Норвегії чоловіки доживають до 81 року, жінки – до 84 років.
 
В європейських країнах найвища тривалість життя жінок в Іспанії – майже 86 років, а чоловіків – в Швейцарії (майже 82 роки).
 
У США чоловіки і жінки виходять на пенсію у 67 років. Чоловіки в середньому живуть трохи більше 76 років, а жінки – майже 81 рік. Пенсійний вік у Канаді – 65 років, а середня тривалість життя становить близько 84 років для жінок і трохи більше 80 років для чоловіків.
 
У Китаї на пенсію виходять рано порівняно з іншими країнами: жінки – в 50-55 років, чоловіки – в 60 років. При цьому жінки в середньому живуть більше 80 років, а чоловіки – майже 75 років.
 
За матеріалами сайту
ФПУ