Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
ФПУ – ООН: перспективи співробітництва
  • 31 серпня 2021
IMG 20210830 153204
 
30 серпня відбулася зустріч представників профспілок з Координаторкою системи ООН в Україні Оснат Лубрані.
 
Програма розвитку ООН – це  гілка ООН, що спеціалізується на питаннях розвитку. Дороговказом для її роботи у всьому світі є Порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року та визначені в ньому 17 Цілій сталого розвитку (ЦУР), прийняті всіма державами-членами ООН у 2015 році. Порядок денний – це план подолання бідності та інших лихоліть, покращення у сферах охорони здоров'я та освіти, створення умов для гідної праці та гідної її оплати, охорони праці та соціального захисту, скорочення нерівності та сприяння економічному зростанню.  У 2019 р. Президент України Володимир Зеленський видав указ, згідно з яким ЦУР визнаються найвищим політичним пріоритетом.
 
У зустрічі взяли участь Співголова НТСЕР, Голова СПО об’єднань профспілок, Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, голова Профспілки працівників охорони здоров’я Вікторія Коваль, голова Статутної комісії ФПУ, заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Любов Гарбаренко, голова КВПУ Михайло Волинець, заступники голови КВПУ Наталія Левицька та Петро Тулей, Національний координатор ООН в Україні Сергій Савчук.
 
У своєму виступі Григорій Осовий відмитив увагу, що приділяється з боку ООН в Україні до соціально-трудової сфери. Він подякував пані Лубрані за підтримку позиції та дії профспілок щодо проблем реформування трудового законодавства та законодавства про пенсійне забезпечення, зокрема, в рамках підготовлених ООН аналітичних довідках з цих тем та ратифікації конвенцій МОП.
 
Голова ФПУ зазначив, що відповідно до національного законодавства профспілки, як сторона соціального діалогу, взаємодіють з органами державної влади шляхом участі уповноважених представників у засіданнях Уряду та Урядових комітетів, профільних Комітетів Верховної Ради України, опрацюванні проектів актів законодавства, участі у робочих групах тощо. Зокрема, у рамках СПО об’єднань профспілок опрацьовувались проекти Національної стратегії у сфері прав людини на 2021-2023 роки; плани заходів з реалізації Стратегії подолання бідності на відповідний рік; план заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на 2021-2023 роки тощо.
 
Проте, підкреслив він, соціальний діалог на національному рівні характеризується низькою ефективністю, формалізмом, відсутністю реальної рівності партнерства влади, бізнесу та представників профспілок. Практично відсутнє реальне залучення учасників соціального діалогу до формування Національних стратегічних документів, їх обговорення у Раді реформ.
 
 Григорій Осовий проінформував, що указом Президента нарешті було  призначено Голову Національної соціально-економічної ради.  І запросив пані Оснат Лубрані взяти участь у засіданні  НТСЕР. На що Координаторка системи ООН в Україні дала згоду при умові, якщо соціальні партнери підтримують цю ініціативу.
 
У виступах Григорія Осового,  Олександра Шубіна, Вікторії Коваль, Любові Гарбаренко також зазначалось, що соціальний діалог з владою та роботодавцями проходить дуже важко, частина рішень владою приймається без врахування позиції та пропозицій профспілкової сторони. Мова йшла про проблеми в сфері освіти, охорони здоров’я, зайнятості, гендерної рівності, пенсійної реформи, заборгованості з виплати заробітної плати.
 
У всіх цих питаннях, наголошували представники профспілок, Федерація профспілок, її членські організації сподіваються на допомогу та співробітництво з боку структур ООН.
 
Зі свого боку Оснат Лубрані проінформувала про програми та дії представництва ООН в Україні, спрямовані на підтримку учасників соціального діалогу, на розвиток програм подолання бідності, проведення соціально-економічних реформ. Вона запевнила, що структури ООН зацікавлені у розвитку та підвищенні ефективності співробітництва з профспілками. Оснат Лубрані зазначали, що зараз проходить підготовка до нової програми ООН в Україні та закликала профспілки взяти в її реалізації активну участь.
 
За матеріалами сайту
ФПУ