Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Запорізькі освітяни напередодні нового навчального року обговорили пріоритетні напрямки роботи
Запорізькі освітяни напередодні нового навчального року обговорили пріоритетні напрямки роботи
  • 27 серпня 2021
26 серпня сесійній залі обласної ради відбулася традиційна серпнева конференція педагогічних працівників Запорізької області.
 
У роботі конференції взяли участь керівники відділів освіти Запорізької області, голова облдержадміністрації Олександр Старух, заступник голови облради Геннадій Фукс, депутати Запорізької обласної ради, представники галузевої Профспілки та її голова Надія Гринь.
 
Під час вітального виступу на розширеному засіданні серпневої конференції педагогічних працівників Запорізької області, голова облдержадміністрації Олександр Старух визначив проблемні напрямки освітньої галузі, які необхідно розв'язати у найкоротші терміни. Перша проблема – необхідність розпочинати новий навчальний рік в умовах зростання захворюваності на COVID-19. 
 
Важливе питання – безпекові заходи у закладах освіти. У цьому році з обласного бюджету на них було заплановано понад 55 мільйонів гривень.  Станом на сьогодні директори шкіл спромоглися використати лише 11 мільйонів. А це відповідальність директора школи та керівника територіальної громади. В масштабах області подано 19 судових позовів щодо закриття навчальних закладів, умови навчання яких не відповідають пожежним вимогам.
 
Ще у травні минулого року з офісу Президента прийшов лист, у якому було зазначено, що після перевірки співробітниками державної служби з питань харчової безпеки та захисту прав споживачів харчоблоки 29 шкіл в області мали суттєві недоліки.
 
Звернув увагу очільник області і на забезпеченість шкіл області підручниками. Так, станом на сьогодні дві третини книжок для восьмого та четвертого класу до шкіл області не надійшли. І керівництво обласної ланки освіти має тримати це питання на щоденному контролі.
 
Щорічні підсумки зовнішнього незалежного оцінювання доводять факт зниження рівня знань учнів. Так, у цьому році кожна третя дитина в Запорізькій області не здала математику. Кожен п’ятий учень не здав історію. Мову та літературу - кожен десятий.
 
Як зазначив заступник голови обласної ради Геннадій Фукс, попри численні проблеми у системі освіти регіону, якість освіти в області залишається високою. І це, перш за все, заслуга запорізьких педагогів. Тому збереження кадрового потенціалу освітньої галузі залишається пріоритетом у роботі обласної влади. За даними, які навів заступник голови облради, на четвертій сесії обласної ради на систему освіти Запорізької області було додатково виділено понад 14 млн грн.
 
Голова Запорізької обласної ради Олена Жук разом з депутатами облради відвідала КЗ «Загальноосвітня школа-інтернат «Оберіг», де напередодні нового навчального року поспілкувалася з педагогами.
 
Вчителі школи-інтернату мають багаторічний успішний досвід у роботі з особливими учнями, які  потребують психологічної та фізичної реабілітації, корекції розвитку й особливих підходів в освоєнні шкільної програми. Як розповіла директор закладу Ірина Кочкіна, сьогодні в інтернаті здобувають освіту 175 дітей, і це менше ніж у попередні роки, адже впровадження інклюзивного навчання дозволяє діткам з особливими освітніми потребами та їх батькам обирати звичайну школу. Та в деяких випадках без допомоги досвідчених фахівців і педагогів, які працюють за особливими методиками, не обійтися. Приміром, учні з таким діагнозом як розлад аутистичного спектру. Декілька років тому «Оберіг» прийняв перших шість учнів-аутистів, а сьогодні тут вже набрали декілька молодших класів та діляться позитивними результатами у соціальній адаптації та навчанні своїх особливих школярів.
 
Олена Жук та депутати  оглянули навчальні кабінети, облаштовані за вимогами НУШ, кімнати для відпочинку й творчого розвитку, ознайомилися із матеріально-технічним забезпеченням закладу.
 
Учасники серпневої конференції підбили підсумки роботи галузі та обговорили пріоритетні напрямки роботи у новому навчальному році. Зокрема йдеться, про розбудову безбар’єрної освіти, реформування організації харчування в закладах освіти, підсилення психологічного та реабілітаційного супроводу здобувачів освіти та інш. Головне завдання за словами освітян – створення нового освітнього середовища, реалізація моделі здорової школи, де діти набувають нових знань та здорових навичок.
 
Голова обласної організації галузевої Профспілки Надія Гринь закликала керівників місцевих органів самоврядування та відділів освіти до ефективного соціального партнерства, дотримання трудового законодавства, використання освітньої субвенції для мотивації працівників галузі і побажала творчих досягнень у роботі у ці нелегкі часи.
 
Також під час конференції найкращі педагогічні працівники закладів освіти області отримали  відзнаки та нагороди.
 
За матеріалами сайтів
ЗОДА і ЗОР