Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Портрет профспілкового лідера: Гамов М.С.
  • 31 серпня 2015

1 вересня, коли мільйони жвавих гомінливих дітлахів поспішають на перший дзвоник до школи, а не зовсім впевнені бувші випускники шкіл – тепер першокурсники, до своїх нових “alma mater”, в 1940 році в селі Гусарка Куйбишевського району народився Микола Семенович Гамов.

Сьогодні це поважна людина, творча особистість, вчений, керівник, голова первинної профспілкової організації працівників Запорізького національного технічного університету.

М.С. Гамов – кандидат технічних наук, доцент, доктор філософії. З 1995 року очолює кафедру “Міжнародні економічні відносини” ЗНТУ.

Запорізький машинобудівний інститут ім. В.Я. Чубаря він закінчив у 1969 році за кваліфікацією “інженер-механік”, а працювати в ньому почав з 1968 року інженером науково-дослідного сектору.

В 1976 році він організовує і очолює галузеву науково-дослідну лабораторію Міністерства целюлозно-паперової промисловості. Розробки лабораторії дозволили відмовитись від імпортних запасних частин і заощаджувати кожен рік більше 300 000 радянських карбованців.

В 1981 році Микола Семенович нагороджений Всесоюзним знаком “Винахідник СРСР”.

В 1982 році захистив кандидатську дисертацію, а в 1984 році став доцентом кафедри “Економіка, організація і управління” машинобудівного інституту.

У 1985 році призначається деканом механіко-технічного факультету. Під його керівництвом відкриваються дві спеціальності, проваджується якісна співпраця з промисловими підприємствами, на яких створюються філії кафедр.

У 1989 році призначається генеральним директором сумісного українсько-болгарського підприємства. Завдяки його особистого вкладу інститут мав можливість впроваджувати в навчальний процес електронно-обчислювальну техніку та новітні програмні продукти.

У 1994 році призначається проректором університету з науково-дослідної роботи і бізнесу. Уміло керуючи науковою роботою, Гамов М.С. створює в університеті учбово-наукове об’єднання, яке почало випускати промислові партії новітніх матеріалів для десятків галузей всього Радянського Союзу.

Як керівник кафедри міжнародних економічних відносин сприяв реалізації проекту “Темпус” з трьома європейськими університетами Великобританії, Греції та Бельгії. Завдяки цьому викладачі, аспіранти та студенти мали можливість підвищити кваліфікацію терміном від 2-х тижнів до трьох місяців, відкрита підготовка фахівців з міжнародних фінансів.

Гамов М.С. має біля 200 наукових статей, більше 40 авторських свідоцтв, навчальні посібники з грифом МОН України.

Загальний стаж роботи Миколи Семеновича складає 58 років, з них у галузі освіти – 42. Рідній “машинці” віддано 47 років натхненного, сповненого подіями і творчими здобутками життя.

Як науковець і педагог нагороджений Почесною грамотою МОН України, медалями “За наукові досягнення”, “За розвиток Запорізького краю”. Відмінник освіти України.

Головою ППО працівників ЗМІ (ЗНТУ) його вперше обрали в грудні 1997 року і ось вже майже 18 років він разом з профспілковим комітетом та профактивом закладу стоїть на сторожі трудових, соціальних прав та інтересів більш ніж 1800 спілчан. До речі, ППО працівників ЗНТУ є найбільшою в області серед первинок працівників ВНЗ.

Є депутатом Запорізької міської ради.

Його активна життєва і громадська позиція, вагомий особистий внесок в розвиток профспілкового руху, відстоювання прав та інтересів спілчан відмічені Почесними грамотами Запорізької міської ради, обласного комітету Профспілки, президії Запорізької обласної ради Профспілок, ЦК Профспілки, Федерації профспілок України.

До особистого ювілею у цьому році Гамов М.С. президіями обкому Профспілки та Запорізької облпрофради представлений до нагородження нагрудним знаком ФПУ “Профспілкова звитяга”.

З нагоди 75 річного ювілею обласний комітет Профспілки щиро вітає творчу людину, досвідченого педагога, продуктивного науковця, активного громадського і профспілкового лідера Гамова Миколу Семеновича і бажає йому міцного здоров’я, творчої наснаги і успіхів , сімейного благополуччя, довгих і плідних років життя.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки