Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Вакцинація і новий навчальний рік
  • 10 серпня 2021
Напередодні нового навчального року до нас звертаються багато працівників закладів освіти стосовно залежності роботи закладів від вакцинування їх працівників. Деякі керівники погрожують невакцинованим працівникам звільненням з роботи, що є незаконною вимогою. Підставою для цього називають постанову КМУ №787 від 28.07.2021 «Про внесення змін до постанови КМУ від 09.12.2020 №1236.»
 
У разі переходу області до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівня епідемічної безпеки для роботи навчального закладу потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу. Про це йдеться у постанові «Про внесення змін до Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2, на період до 31 грудня 2021 року», яку ухвалив Кабінет Міністрів України 28 липня 2021 року № 787.
 
«Однією з важливих новацій стають правила роботи навчальних закладів в умовах карантину. В разі виходу регіону з зеленої зони, тобто потрапляння в жовту, помаранчеву чи червону, задля роботи навчального закладу потрібно мати мінімум 80% повністю вакцинованого персоналу», - говорить Міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.
 
Важливо, що вакцинація залишається найважливішим інструментом запобігання нових захворювань і смертей, а також боротьби з пандемією.
 
Закон України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачає обов’язкову вакцинацію з покарання за відмову від неї у тому випадку якщо є реальна загроза життю і здоров’ю людей.
 
У квітні цього року Європейський суд із прав людини виніс рішення, що обов’язкова вакцинація не суперечить Європейській конвенції з прав людини.
 
Хоча це стосувалося скарги чеських батьків, які протестували проти обов’язкового щеплення дітей, проте, на думку правозахисників, це рішення стало прецедентом, згідно з яким обов’язкові щеплення визнали законними у демократичних державах. Сюди входить також і вакцинація проти корона вірусу.
 
10 серпня в телевізійній програмі «Сніданок з 1+1» в інтерв’ю міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет сказав, що примусової вакцинації працівників закладів освіти ніхто не вимагає. Заклади, де менше 80% вакцинованих, під час жовтого, помаранчевого, червоного карантинного рівня будуть працювати дистанційно. Заклади вищої освіти працюватимуть за цим же принципом. Відсутність вакцинації у студентів не може бути причиною відмови у поселенні їх в гуртожитки.
 
Прес-служба
обласної організації
Профспілки