Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Недопустимо звуження прав профспілок
  • 6 липня 2021
За дорученням керівників голова СПО Григорій Осовий звернувся до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова з приводу можливого розгляду на пленарному тижні 13-16 липня 2021 рокузаконопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (№ 5388 від 16.04.2021).
 
У зверненні голова СПО, зазначив, що законопроєкт № 5388в порушення норм статей 9, 22,36 Конституції України, міжнародно-правових актів, містить низку вкрай загрозливих положень, що встановлюють дискримінаційні норми для працівників, які значно послаблюють їх рівень захисту, звужує обсяг трудових прав та соціальних гарантій працівників у порівнянні з чинним національним законодавством, нівелює представницьку і захисну функцію профспілок.
 
Зазначене суперечить зобов’язанням України, визначеним статтями 296,419, 420 Угоди про асоціацію, та не відповідає Директивам Європейського Парламенту і Ради ЄС, судовим рішенням ЄСПЛ щодо вимог «якості» закону та правової визначеності, іншим міжнародним актам, а отже запропоновані проєктом зміни до законодавства не кореспондуються з європейським курсом України та взятими на себе нашою державою міжнародними зобов'язаннями.
 
Зокрема, в частині другій статті 23 та пункті 8 частини першої статті 36 Кодексу законів про працю (далі – КЗпП) проєкту, надається можливість роботодавцеві встановлювати у строкових трудових договорах, укладених в письмовій формі, додаткові підстави для його припинення достроково, що протирічить Директиві Ради 1999/70/ЄC від 28 червня 1999 року щодо рамкової угоди про роботу на визначений термін, укладеної ETUC, UNICE та CEEP, Конвенції МОП 1982 року про припинення трудових відносин з ініціативи роботодавця (№ 158) та заходам, передбаченим у пп. 5(1) і 5(2) Додатку до Директиви Ради 1999/70/ЄC, спрямованим на запобігання зловживанню, що є результатом використання послідовних трудових договорів або відносин на визначений термін.
 
Нівелюється роль профспілок у представництві та захисті трудових прав працівника. Запропоновані законопроєктом виключення статей 43, 43-1 КЗпП та статей 38, 39 Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» значно знижують правовий захист найманих працівників, звужуючи можливості профспілок захищати трудові і соціально-економічні права трудящих, а також не відповідають статті 36 Конституції України, Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію» і Конвенції МОП № 158, яка передбачає проведення узгоджувальних процедур при звільненні працівників, та Директиви Ради № 98/59/ЄС від 20.07.1998 про наближення законодавства держав-членів щодо колективного звільнення.
 
Звуження прав профспілок, які є основними інструментами реалізації прав працівників, наголосив Григорій Осовий, позбавляє останніх дієвих механізмів, за допомогою яких працівники можуть захищати свої інтереси.
 
Крім того, аргументація щодо виключення статті 43 та статті 43-1 КЗпП не витримує жодної критики, оскільки в якості підстави наводяться норми Конвенції МОП № 158, яка й передбачає проведення узгоджувальних процедур при звільненні працівників.
 
Впровадження законопроєктом № 5388 договірного режиму регулювання трудових відносин:
  • нівелює баланс прав та інтересів між сторонами трудових відносин, надає значні переваги для роботодавців, тоді як трудові права і гарантії працівників, передбачені КЗпП України, можуть бути суттєво обмеженими і залежатимуть від волі роботодавця;
  • значно знижуючи правовий захист працівників, реалізація законопроєкту створить передумови для підвищеної експлуатації працівників і навіть використання роботодавцями рабської праці, призведе до масових порушень гарантованих Конституцією України та міжнародними актами прав працівників;
  • зменшиться ефективність державного нагляду і контролю за додержанням законодавства про працю;
  • сприятиме подальшому виїзду українців на роботу за кордон та погіршенню соціально-економічного становища в державі.
Зважаючи на зазначене, Голова СПО звернувся до спікеру парламенту з проханням не виносити на розгляд п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання законопроєкт № 5388.
 
Звертаємо увагу, що винесення нарозгляд напередодні Дня незалежності України законодавчих ініціатив, які передбачають суттєве обмеження прав працівників і гарантій профспілок, визначених національним та міжнародним законодавством, зумовить соціальну напругу у трудових колективах та акції членів профспілок в м. Києві та регіонах України, наголосив він.
 
За матеріалами сайту
ФПУ