Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • ФПУ дасть рішучу відсіч наступу влади на права працівників і профспілок
ФПУ дасть рішучу відсіч наступу влади на права працівників і профспілок
  • 24 червня 2021
IMG 20210624 101104
 
Президія ФПУ на засіданні 24 червня 2021 розглянула питання   проведення другого засідання Ради ФПУ 30 червня ц.р. і схвалила План заходів, спрямованих  на недопущення просування законодавчих ініціатив щодо звуження прав найманих працівників та їх представників.
 
Раді запропоновано розглянути питання про заходи з реалізації Стратегії діяльності ФПУ на 2021-2026 роки «Час дій та якісних змін», про створення Робочої групи Ради ФПУ з напрацювання змін до Статуту ФПУ, про внесення змін до Положення про постійні Комісії Ради ФПУ, про постійні Комісії Ради ФПУ та їх персональний склад, про заходи щодо реалізації зауважень та пропозицій делегатів VIII-го З’їзду ФПУ.
 
Члени Президії обговорили проекти постанов Ради із зазначених питань.
 
Булої визначено заходи протидії законодавчим ініціативам влади у сфері трудових відносин, які звужують права працівників і профспілок.
 
У ході обговорення йшлося про те, що 28 травня 2021 року рішенням парламентського Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Верховній Раді України було рекомендовано прийняти за основу проекти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення регулювання трудових відносин у сфері малого і середнього підприємництва та зменшення адміністративного навантаження па підприємницьку діяльність» (реєстр. № 5371 від 13.04.2021) та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо дерегуляції трудових відносин» (реєстр. № 5388 від 16.04.2021).
 
Федерація профспілок України неодноразово наголошувала на неприпустимості розгляду зазначених законопроектів, оскільки ними під гаслами нібито стимулювання економіки, забезпечення балансу інтересів працівників і роботодавців, залучення інвестицій, порушуються фундаментальні права людини: трудові права та право на об’єднання у профспілки. Положення цих законопроектів звужують трудові права та гарантії працівників, визначені законодавством про працю, та позбавляють працівників середнього та малого підприємництва індивідуального та колективного захисту від свавілля роботодавця. Створюють передумови для впровадження рабської праці та усунення профспілок від представництва та захисту трудових прав працівників.
 
Це робиться всупереч Конституції України (ст. 22, 36, 43) та міжнародним актам, ратифікованим Україною.
 
Президія ФПУ рішуче засудила подібні ініціативи, схваливши текст Заяви щодо зареєстрованих у Верховній Раді України законодавчих ініціатив влади, спрямованих на «дерегуляцію» трудових відносин, яку направлено Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, СПО сторони роботодавців, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, національному координатору МОП в Україні, керівникам парламентських фракцій та груп, представникам ФПУ у Верховній Раді України. Також відповідні звернення направлено до Міжнародної організації праці, Міжнародної конфедерації профспілок та глобальних профспілок.
 
Негативну оцінку цим законопроектам надав Спільний представницький орган об’єднань професійних спілок на національному рівні, визначивши заходи протидії законодавчим ініціативам влади у сфері трудових відносин, які звужують права працівників та профспілок.
 
Осудила законопроекти № 5371 та № 5388 і міжнародна профспілкова спільнота.
 
З метою протидії подальшому просуванню вищезгаданих законопроектів, а також тих, які суттєво зачіпають права працівників та їх представників і які планується розглянути Верховною Радою України у вересні - грудні 2021 року, Президія ФПУ схвалила План заходів Федерації профспілок України, спрямованих на недопущення просування згаданих законодавчих ініціатив, а також Алгоритм реагування ФПУ на законодавчі ініціативи, які суттєво звужують права та інтереси працівників і профспілок.
 
Створено Робочу групу ФПУ з питань опрацювання законопроектів, які суттєво звужують права та інтереси працівників і профспілок, для представлення позиції ФПУ у профільних комітетах Верховної Ради України, а також засобах масової інформації.
 
Утворено Організаційний комітет ФПУ з проведення всеукраїнських акцій протесту профспілок у разі розгляду Верховною Радою України законопроектів, які порушують права працівників та профспілок.
 
Рада також розглянула питання про положення про Молодіжну раду ФПУ, про стан укладення та виконання колективних договорів за минулий рік, затвердила План роботи ФПУ на 2-е півріччя ц.р. та інші організаційні питання.
 
За матеріалами сайту
ФПУ