Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Шаран Барроу: 73% трудящих не мають доступу до соціального захисту
Шаран Барроу: 73% трудящих не мають доступу до соціального захисту
  • 23 червня 2021
А13
 
На 109-ій Міжнародній Конференції праці МОП відбулася розмова в форматі онлайн між генеральним директором МОП Гаєм Райдером, генеральним секретарем МКП Шаран Барроу і генеральним секретарем Міжнародної організації роботодавців Роберто Суарес-Сантосом.
 
Шаран Барроу в своїй реакції на виступи світових лідерів сказала, що зараз людство знаходиться в дуже небезпечному періоді, але і багатому можливостями. На її думку, МОП повинна зіграти ключову роль у відновленні світової економіки, і це відновлення має бути орієнтовано на людину. Вона назвала «скандальним» той факт, що 73% трудящих не мають доступу до соціального захисту. Їй імпонують плани зі створення робочих місць, але вона вважає важливим підкреслити якість робочих місць. «В нашу епоху нерівності ми повинні вимагати соціальних договорів, рівної оплати, рівних умов», - сказала Барроу.
 
На її думку, «Декларація століття» МОП повинна бути поставлена ​​на чільне місце при відновленні світової економіки і ринку праці. Декларація містить всі необхідні елементи: права для всіх незалежно від зайнятості контракту, права на безпеку і здоров'я, мінімальна оплата, гарантії прав людей, що займаються дистанційною роботою, права тих, хто працює в важких умовах, ставлення до дитячої праці.
 
Для повної зайнятості необхідне створення сотень мільйонів робочих місць. Барроу висловила надію, що уряди приєднаються до мети МОП і МКП по формалізації мільярда робочих місць в неформальній економіці до 2030 року.
 
У свою чергу Роберто Суарес-Сантос висловив солідарність з єдністю цілей для трьох сторін учасників МОП. Він зазначив, що за час пандемії три сторони стали ближчими одна до одної, усвідомлюючи, що стоїть на кону. Він назвав неприйнятним той факт, що 60-70% населення працює в неформальному секторі. «Ми не можемо собі таке дозволити як учасники тристороннього діалогу, як бізнес-спільнота», - сказав Суарес-Сантос про той факт, що кожна десята дитина на планеті працює, і ці цифри тільки збільшуються. Він визнав, що дії їх сторони були недостатні.
 
Генеральний секретар Міжнародної організації роботодавців сказав, що в багатьох країнах не було створено інститутів і немає культурних умов для подолання зазначених труднощів. Недостатньо було зроблено і для зміцнення соціального захисту. Він висловив повну прихильність створенню середовища для бізнесу, яка дозволила б просувати гідні робочі місця. Для цього необхідно нарощувати продуктивність.
 
Суарес-Сантос був солідарний з Барроу в тому, що рух від неформальної економіки до формальної є необхідним. Генеральний секретар Міжнародної організації роботодавців вказав і на такі глобальні проблеми, як зміна клімату і необхідність сталого розвитку в плані збереження навколишнього середовища.
 
На питання Райдера про те, чи здатні три сторони соціального партнерства створити гідні умови, обидва спікери сказали, що для цього перш за все необхідна воля, а можливості знайдуться. Інвестиції в цю сферу можуть дати результат через 5-7 років, на думку Барроу. Щоб змінити ситуацію з дитячою працею, на її думку, необхідно забезпечити батькам доступ до освіти і гідної праці.
 
Починати треба з тих країн, де ця проблема особливо актуальна, і робота повинна проводитися на глобальному рівні.
 
«Скоординувати світ підприємців - дуже непросте завдання, - сказав Суарес-Сантос. - Багато бізнес-організацій зазнали серйозних загроз, тому що уряди не чули їх і не робили належних висновків». Також Суарес-Сантос додав, що для розвитку бізнес-спільноті необхідна підтримка МОП і спільна робота учасників тристоронньої співпраці.
 
«Криза дозволила нам звернути увагу на ті речі в сфері праці, які треба змінити і поліпшити», - підвів підсумок Гай Райдер.
 
Джерело: https://bit.ly/3d2gpjU
 
За матеріалами сайту
ФПУ