Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Щодо звернення до ЦК Профспілки
  • 10 серпня 2015

У зв’язку з невиконанням законодавства про працю, положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки, з метою захисту трудових прав працівників Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні на засіданні 27 квітня поточного року було прийнято рішення про вступ в колективний трудовий спір з Кабінетом Міністрів України та з Спільним представницьким органом сторони роботодавців. Для вирішення колективного трудового спору (конфлікту) між Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні та Кабінетом Міністрів України, зареєстрованого розпорядженням Національної служби посередництва і примирення від 30.04.2015 №111-р (реєстр. № 040-15/00-Н), 16.06.2015 у Міністерстві соціальної політики було підписано Угоду про утворення примирної комісії, затверджено її склад та Регламент роботи.

За результатами роботи примирної комісії фактично залишилися невирішеними основні соціально-економічні вимоги СПО об’єднань профспілок, зокрема щодо внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про підвищення з 1 липня, 1 грудня 2015 року розміру прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати та прийняття постанови Уряду про збільшення посадового окладу (тарифної ставки) працівників першого тарифного розряду Єдиної тарифної сітки.

За підсумками роботи примирних органів Спільним представницьким органом об’єднань профспілок прийнято рішення від 14.07.2015 № 24-1 щодо подальших дій профспілок. Зокрема, галузевим профспілкам пропонується внести на розгляд колегіальних органів питання щодо вступу в колективний трудовий спір на галузевому рівні та організації страйкових комітетів з метою проведення попереджувальних акцій протесту.

У зв’язку з зазначеним обласною організацією Профспілки на запит ЦК ППОНУ та СПО репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок надіслано лист-звернення до ЦК Профспілки щодо визначення подальших шляхів дій Профспілки та доцільності проведення відповідних заходів в умовах, що склалися.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки