Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • Колективний договір є ознакою соціально відповідального роботодавця
Колективний договір є ознакою соціально відповідального роботодавця
  • 29 квітня 2021
28 квітня в облдержадміністрації нагородили переможців обласного конкурсу на кращий колективний договір серед підприємств Запорізького регіону. В урочистому заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Руслан Шиханов, голова ради обласної федерації роботодавців Олександр Головко, голова обласної ради профспілок Віталій Каплій.
 
 - Цей конкурс проводиться серед підприємств, організацій та установ нашої області з метою підвищення ефективності колективно-договірного регулювання взаємодії профспілкових організацій і роботодавців, а також розповсюдження найкращого досвіду цієї роботи. Багато років конкурс проводився безпосередньо обласною радою профспілок. З 2018 року його статус було підвищено і нині найкращі колективні договори визначаються за участі представників обласної федерації роботодавців та Запорізької обласної державної адміністрації, - наголосив Руслан Шиханов.
 
Критеріями визначення переможців конкурсу є забезпечення позитивної динаміки щодо: продуктивної зайнятості працівників; рівня заробітної плати; рівня охорони праці та санітарно-побутових умов; професійної конкурентоспроможності працівників; збереження чисельності працюючих та створення нових робочих місць; впровадження інноваційних технологій; соціального розвитку підприємства та соціального захисту працюючих.
 
 - Ми добре пам’ятаємо, що бізнес зводиться до трьох понять – персонал, продукція та прибуток. Люди завжди на першому місці, бо саме від них залежить якість продукції та розміри прибутку. І сьогодні в залі присутні ті, хто добре зрозумів цю істину. Сучасний колективний договір це ознака соціально відповідального роботодавця, який не лише дотримується норм закону, а й дбає про добробут працівників, - прокоментував важливість колективного договору Віталій Каплій.  
 
Рішенням організаційного комітету з проведення конкурсу на кращий колективний договір переможцями за 2020 рік визнані такі підприємства, установи та організації Запорізького регіону: 
  • публічне акціонерне товариство «Запорізький металургійний комбінат «Запоріжсталь»; 
  • приватне акціонерне товариство «Запоріжвогнетрив»;  
  • приватне акціонерне товариство «Запоріжкокс»; 
  • комунальне підприємство «Експлуатаційне лінійне управління автомобільних шляхів»; 
  • комунальне підприємство «Чисте місто Приморськ» Приморської міської ради; 
  • комунальне підприємство «Центр досугу «Промінь» Енергодарської міської ради; 
  • загальноосвітня школа I-III ступенів №4 Енергодарської міської ради;  
  • комунальне некомерційне підприємство «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Мелітопольської міської ради; 
  • комунальний заклад «Запорізький  академічний обласний театр юного глядача» Запорізької обласної ради; 
  • виконавчий комітет Кам’янсько - Дніпровської міської ради. 
- Колективний договір це міст, що з’єднує роботодавців та працівників. І важливо, що в останні роки колективні договори значно покращилися. Незважаючи на складну економічну ситуацію в країні ми бачимо, що низка підприємств значну увагу приділяє питанням охороні праці, соціальної підтримки працівників та їх сімей. І всі ці питання відображені у Ваших колективних договорах і є тією основою, що поєднує роботодавця, працівників та підприємство, - зазначив  у своєму звернені до переможців Олександр Головко.
 
Президія обласного комітету Профспілки вітає переможця конкурсу – Енергодарську загальноосвітню школу І-ІІІ ступенів №4 (директор – Воробйова Олена, голова ППО – Федько Людмила) і бажає їм подальших успіхів у соціально-економічному захисті членів Профспілки; виражає подяку Енергодарській міській організації Профспілки (голова – Чорний Микола) за організацію участі закладу в конкурсі.
 
За матеріалами

сайту Запорізької ОДА