Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Зустріч з головою ФПУ
  • 29 квітня 2015

У рамках заходів до Дня міжнародної солідарності трудящих, який відзначається 1 травня, у великій залі Запорізької обласної ради профспілок 29 квітня відбулася зустріч з головою Федерації профспілок України Григорієм Васильовичем Осовим. Зустріч організовано Запорізькою обласною радою профспілок. В ній взяли участь Литвин О.О. – перший заступник голови Запорізької ОДА, голови обласних галузевих організацій профспілок, профспілковий актив області. Від Запорізької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України участь приймали Гринь Н.І. – голова організації, працівники виконавчого апарату комітету ЗОО ППОНУ, запрошені голови районних, міських організацій Профспілки, ППО ВНЗ, голови первинних організацій м. Запоріжжя – всього 27 чоловік.

Зустріч почалася з підведення підсумків обласного етапу Всеукраїнського конкурсу на кращий колективний договір. Голова обласної ради профспілок Сластьон В.М. разом з соціальними партнерами від ОДА та організації “Потенціал” вручили Почесні грамоти, кубки переможцям.

Голова ФПУ Осовий Г.В. нагородив представників профспілкового активу області Почесними грамотами ФПУ. Серед нагороджених – Тюпа К.Ф., голова Жовтневої РО Профспілки м. Запоріжжя.

На зустрічі виступив перший заступник голови Запорізької ОДА Литвин О.О., який проінформував присутніх з питань проведення оборонних заходів в області, ведення економіки в умовах воєнного часу, заходів по підтримці місцевого та вітчизняного товаровиробника, розвитку аграрного комплексу області, боротьби з безробіттям та стану погашення заборгованості.

Голова обласної організації Профспілки працівників житлово-комунального господарства Малигіна А.А. звернулася до Литвина О.О. з рядом питань по функціонуванню підприємств ЖКГ області. Отращенко Л.Г. – голова обкому Профспілки працівників агропрому у своєму виступі розповіла про досягнення і проблеми підприємств галузі; заборгованість із заробітної плати. Обидві наголошували на необхідності ефективного соціального партнерства між державною, місцевою владою та галузевими профспілками.

Голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України Гринь Н.І. зупинилася на питанні виділення та надходження субвенції, заборгованості із заробітної плати працівникам галузі у Запорізькому районі. Вона наголосила на тому, що благополуччя в бюджетній сфері прямо залежить від економічного розвитку регіону та місцевої промисловості. Надія Іванівна звернулася до Г.В. Осового з пропозицією об’єднаними зусиллями добиватися відновлення санаторно-курортного лікування та функціонування санаторіїв-профілакторіїв ВНЗ, часткового фінансування органами Фонду соціального страхування дитячого оздоровлення.

Голова ППО підприємства “Неон”, де 71% працюючих – це люди-інваліди, звернулася з проханням про вирішення житлових проблем їх сімей.

У другій частині зустрічі виступив голова ФПУ Осовий Г.В. У своєму виступі він зупинився на ряді важливих для країни і профспілок питань:

  • з 26 млн. громадян України, які можуть бути задіяні у виробництві, залучено лише 8,1 млн. чоловік;
  • ріст травм виробничого характеру і намагань їх приховування;
  • санаторно-курортне лікування, робота санаторіїв-профілакторіїв ВНЗ, внесення ФПУ законопроектів про відновлення функцій Фонду соціального страхування, які без погодження з профспілками були внесені Кабінетом Міністрів на розгляд Верховною Радою;
  • стан виплати заробітної плати, індексації доходів, інфляція в країні;
  • пропозиції ФПУ про встановлення дійсного прожиткового мінімуму, який на сьогоднішній день становить 1218 грн., а повинен бути 1840 грн.;
  • необхідність підвищення мінімальної заробітної плати на 50% у зв’язку з гіперінфляцією;
  • зростання заборгованості із заробітної плати втричі за рік та дії ФПУ по досягненню домовленостей про її погашення.

Григорій Васильович розповів про вступ ФПУ в колективний трудовий спір з Урядом та об’єднаням організацій роботодавців; подання заяви до Конституційного Суду України щодо оподаткування пенсій і зменшення їх на 15% працюючим пенсіонерам.

За анкетами, які проводились серед членів Профспілки, із 77 тис. респондентів 10 тис. підтримують проведення акцій протесту, 23 тис. – страйки, 44 тис. – переговорний процес.

Голова ФПУ відповів на раніше підготовлені письмові запитання обласних організацій Профспілки і привітав профспілковий загал області з Днем міжнародної солідарності трудящих та Днем Перемоги.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки