Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
Обласна освітянська конференція
  • 2 вересня 2019

28 серпня на базі Михайлівського вищого професійного училища відбулася конференція, на якій підбито підсумки роботи в галузі освіти в області у 2018/2019 навчальному році.

У роботі конференції взяв участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін. Він вручив нагороди Міністерства освіти і науки України запорізьким освітянам. Так, нагрудним знаком Міністерства освіти і науки «Василь Сухомлинський» нагороджено: начальника управління Енергодарської міськради Світлану Букреєву, директора Василівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Віталія Візиренка, директора Січового колегіуму Валентину Єршову. Нагрудним знаком Міністертва «Відмінник освіти» відзначено директора Запорізької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату «Світанок» Катерину Шарікову. Подяки Міністерства оголошено: директору Преславської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Аллі Гогунській, директору Запорізької спеціальної школи-інтернату «Козацький ліцей» Оксані Губіній, директору Дніпрорудненського професійного ліцею Сергію Осипенку, начальнику відділу кадрової роботи Департаменту освіти і науки ЗОДА Людмилі Поліщук та директору Гуляйпільської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Сергію Столяренку.

Дошкільною освітою охоплено 518 закладів, які відвідують понад 57 тисяч дітлахів. Черга у заклади дошкільної ланки зменшилась утричі завдяки створенню 429 місць для дітей дошкільного віку. Наразі відкрито п’ять закладів дошкільної освіти в м. Бердянську та Мелітопольському районі; три групи у функціонуючих закладах освіти та дві групи з короткотривалим перебуванням у Приморському, Запорізькому районах та Приазовській, Новоуспенівській, Широківській ОТГ; один НВК; відновлено два заклади дошкільної освіти у Пологівському районі.

Торік 1 вересня учні закладів загальної середньої освіти вже пішли у Нову українську школу. В минулому році в області функціонувало 557 закладів загальної середньої освіти усіх типів і форм власності з контингентом 167 025 учнів. У школах відкрито 882 перших класів, де навчалися 19 200 учнів.

Нова українська школа – наймасштабніша інвестиція держави у розвиток освіти в Україні. На закупівлю дидактичних матеріалів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів у 2018 році було виділено 38360,9 тис. грн.

Запорізька область стала пілотною у всеукраїнському науково-педагогічному експерименті «Розвиток інклюзивного середовища в Запорізькій області». В області вже створено 32 інклюзивно-ресурсних центри та заплановано створення ще двох до кінця поточного року. Дітям з особливими освітніми потребами здійснюють психолого-педагогічний супровід 56 психологів, 61 логопед, 52 вчителя-логопеда, 29 учителів-реабілітологів. З моменту створення інклюзивно-ресурсних центрів проведено комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку понад 10 тисяч дітей.

Спеціальна освіта в області представлена 16 закладами освіти інтернатного типу, де на початок 2018/2019 навчального року здобували освіту 3144 дитини з особливими освітніми потребами.

Позашкільна освіта є невіддільним складником системи освіти України. Усього в системі освіти області (разом з дитячо-юнацькими спортивними школами) працює 70 закладів позашкільної освіти, в яких навчаються 54552 здобувачі освіти. У закладах позашкільної освіти працює 3372 гуртки, які відвідують 50256 учнів. У дитячо-юнацьких спортивних школах проходять підготовку 4296 вихованців. На базі закладів загальної середньої освіти створено 3145 гуртків, які відвідують 52282 вихованці.

У 2018/2019 навчальному році Запорізька область була представлена 43 закладами вищої освіти, в яких здобувають освіту понад 69,3 тисячі студентів. Навчальний процес у цих закладах (університетах, академіях, інститутах) забезпечують 5411 науково-педагогічних працівників. У 2019 році відбулася реорганізація Запорізької державної інженерної академії шляхом приєднання до Запорізького національного університету. Також у 2019 році відбулося перейменування Запорізького національного технічного університету в національний університет «Запорізька політехніка».

На підсумковій конференції запорізьких освітян підбито підсумки 2018/2019 навчального року у новому форматі. Для кращого сприйняття та наочності здобутків був презентований відеофільм.

Фільм на тему «Освітній простір: здобутки та перспективи розвитку» ілюстрував результати співпраці закладів освіти області, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, об’єднаних територіальних громад, батьківської громади та соціальних партнерів.

Він включав 10 розділів, у яких охоплено сегменти освітньої галузі: дошкільну, загальну середню, інклюзивну, професійну (професійно-технічну), фахову передвищу, вищу, позашкільну, спеціальну, спеціалізовану освіту та питання підготовки кадрів.

За оперативною інформацією з територій за станом на початок серпня, під час навчального року планується підвозити до місця навчання і додому 13603 школярів. Для цього використовуватимуться 208 шкільних автобусів, які розраховані на 11240 дітей, а також буде залучено 31 найманий/орендований автобус для 1225 школярів.

Прогнозується, що 100 % школярів будуть забезпечені підвезенням до місця навчання і додому.

В роботі конференції прийняла участь голова обласної організації Профспілки Надія Гринь. Вона привітала присутніх з початком нового навчального року та розповіла про стан вирішення соціально-економічних питань в освітній галузі.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки