Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • У фокусі Європейського року навичок – студентство
У фокусі Європейського року навичок – студентство
  • 9 листопада 2022
 
Президентка Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн оголосила 2023 рік – Європейським роком навичок (European Year of Skills). Під час свого виступу з доповіддю «Стан Європейського Союзу 2022», вона відзначила важливу участь студентів, які є фундаментальною цінністю вищої освіти на європейському рівні.
 
Урсула фон дер Ляєн підкреслила, що потрібно набагато більше зосередитися на інвестиціях у професійну освіту та підвищення кваліфікації.
Європейська спілка студентів закликала Європейську Комісію активно залучати студентів на всіх рівнях до планування та реалізації європейської освітньої політики. 
 
«Як молоде покоління, яке здобуває освіту та отримує професійну підготовку, ми очікуємо, що будемо включені як рівноправні партнери у розробку освітньої політики Європейського Союзу. Європейський рік навичок повинен бути уроком із недоліків Європейського року молоді: ми вимагаємо конкретних дій, зокрема, давно назрілого закріплення прав студентів у Хартії прав студентів».
 
Маттео Веспа, Президент Європейської спілки студентів
 
Освіта сьогодні – це ключ до подолання нинішніх і майбутніх криз на європейському та світовому рівнях. Водночас, студенти перебувають у розпалі кризи психічного здоров'я та зіштовхнулися з фінансовою та житловою кризою, що негативно впливає не лише на їхній добробут, але й на успіх у здобутті вищої освіти. Всі ці фактори мають вплив на якість їхньої освіти. 
«Через пандемію давно відома, але ігнорована криза психічного здоров'я молоді стала більш помітною, ніж будь-коли раніше. Студенти потребують адекватної та доступної підтримки. Але, що більш важливо, ми повинні зосередитися на основних причинах, які призвели до кризи психічного здоров'я нашого покоління, а саме змінити структури для попередження такого стану». 
Емілі Макферсон, Виконком Європейської спілки студентів
 
European Year of Skills – має на меті сприяння подальшому розвитку інструментів аналізу умінь і навичок, популяризацію інструментів для підвищення прозорості та легшого визнання кваліфікацій, зокрема кваліфікацій, наданих за межами ЄС.
 
Набуття працівниками тих умінь та навичок, які мають попит, сприяє стійкому зростанню та веде до інновацій, а також підвищує конкурентоспроможність компаній. 
 
За матеріалами сайту
ЦК Профспілки