Запорізька обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України (ЗОО ППОНУ)
  • VIII з’їзд Профспілки працівників освіти і науки України
VIII з’їзд Профспілки працівників освіти і науки України
  • 18 листопада 2015

17 листопада в Міжнародному виставковому центрі в м. Києві відбувся VIII з’їзд галузевої Профспілки.

В ньому прийняли участь 143 делегати від областей України, Осовий Г.В. – голова Федерації профспілок України, Янка Такева – голова галузевої Профспілки Болгарії, Хобзей П.К. – заступник міністра освіти і науки України, Мартін Рьомер – директор європейського комітету профспілок освіти, Кремінь Т.Д. – заступник голови комітету ВР України з питань науки і освіти.

Делегати представляли усі ступені і гілки освітньої галузі (дошкільна, позашкільна освіта, середня загальна та вища освіта), вікові групи, рівні профспілкових організацій (первинні, районні, міські, обласні).

З доповіддю про підсумки діяльності Профспілки за період 2010-2015 років виступив голова Профспілки Г.Ф. Труханов, зі звітом Контрольно – ревізійної комісії Профспілки – голова комісії Ферманюк Л.С.

В обговоренні доповіді виступили Гринь Н.І. – голова Запорізької обласної організації, Шамрай О.Г. – голова Кам’янської РОП Черкаської області, Угоднікова О.В. – голова ППО студентів Харківського університету міського господарства, Бєлікова Г.В. – голова Дніпропетровської обласної організації Профспілки, Кремінь Т.Д. – народний депутат України, заступник голови комітету ВР з питань науки і освіти, Севрюк С.В. – голова Луганської обласної організації Профспілки, Мартін Рьомер – директор європейського комітету профспілок освіти, Янка Такева – голова Профспілки освіти Болгарії, Пєнов В.В. – голова ППО студентів Одеського національного університету ім. Мечникова І.І., Заворітько Л.В. – голова Святошинської в м. Києві РО Профспілки, Хобзей П.К. – заступник міністра, Діденко С.І. – голова ППО ЗНЗ №32 Вінницької міської ради, Савчук С.П. – національний координатор Міжнародної організації праці, Гаврушкевич А.Ю. – голова ППО студентів Київського національного технічного університету, Осовий Г.В. – голова ФПУ.

У доповіді та виступах поставлено ряд питань, які стосуються трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан і залишаються невирішеними. Так, через недофінансування галузі середній розмір посадових окладів педагогічних та науково-педагогічних працівників з урахуванням їх вересневого підвищення на 18,8% складає відповідно 39,7%, та 34,4% від законодавчо гарантованого статтею 57 Закону України «Про освіту». Середня заробітна плата працівників промисловості за вересень становила 5026 гривень. Потребує оновлення величина прожиткового мінімуму, підвищення розмір мінімальної заробітної плати та посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС, її тарифні коефіцієнти для забезпечення законодавчо гарантованого статтею 57 Закону України «Про освіту» рівня оплати праці педагогічних, науково-педагогічних працівників та спеціалістів системи освіти. Необхідно забезпечити відновлення 20% надбавки педагогічним працівникам та 50-ти відсоткової доплати бібліотекарям.

Делегати наполягали на тому, що треба зберегти та відновити норми щодо житлово-побутового, пільгового пенсійного забезпечення педагогів, підвезення їх до місця роботи і додому. Потребують відновлення права застрахованих осіб на отримання санаторно-курортного лікування, оздоровлення в спеціалізованих оздоровчих закладах, зокрема дитячих, за рахунок коштів Фонду, а також створення умов для задоволення духовних потреб спілчан. Зазначалось також, що вимагає поліпшення стан охорони праці, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям та засобами індивідуального захисту, передбачення у відповідних бюджетах та кошторисах навчальних закладів відповідних видатків на цю мету.

За результатами звітної доповіді, звіту Контрольно-ревізійної комісії, пропозиціями виступивших делегатів з’їзду роботу Профспілки працівників освіти і науки за звітний період визнано задовільною.

З’їзд прийняв постанову, в якій підведено підсумки, затверджено звіти, дано задовільну оцінку роботи, намічено перспективні напрямки діяльності на наступні 5 років.

На з’їзді відбулася відверта, гостра, непроста розмова про стан галузі, фінансове забезпечення працівників, дієвість та результативність роботи Профспілки по захисту прав та інтересів спілчан.

Як найбільш гострими і актуальними делегатами було визнано виступи Гринь Н.І., Пєнова В.В., Заворітько Л.В., Діденко С.І., Гаврушкевича А.Ю., які переривалися оплесками у підтримку сказаного та достатньо гострої критики.

З’їзд прийняв заяви делегатів VIII з’їзду щодо Трудового кодексу, грубого порушення законодавства про освіту, проекту Закону України “Про освіту”.

Перед з’їздом по всій Україні проводилась робота по збору підписів на підтримку позиції ЦК Профспілки щодо законопроекту “Про освіту”.

Не зважаючи на певний адміністративний опір, в нашій області зібрано 25 670 підписів. В межах України ці позиції засвідчено 636 800 підписів.

Головою Профспілки обрано Труханова Георгія Федоровича. Заступниками голови Профспілки на постійній основі обрані Гарбаренко Л.А., Романюк С.М. та 3 заступники на громадських засадах: Пугачов С.Г. – голова Вінницької обласної організації, Цвих В.Ф. – голова ППО КНУ ім. Т.Г. Шевченка, Чабанюк Ольга – голова ППО студентів КНЕУ ім. В. Гетьмана.

На з’їзді обрано ЦК Профспілки у складі 72 чоловік. Від Запорізької обласної організації до його складу увійшли Гринь Н.І. – голова обласної організації, Маненко Т.В. – голова Мелітопольської МО Профспілки, Лола В.Г. – голова об’єднаної ППО Бердянського педуніверситету.

До складу Контрольно – ревізійної комісії Профспілки увійшла Остапенко Р.М. – голова Комунарської у м. Запоріжжі РО Профспілки, яка обрана заступником голови КРК.

VIII з’їзд пройшов у формі гострого конструктивного діалогу, що надає наснаги на вирішення багатьох питань профспілкової діяльності та ефективної відповіді на виклики часу.

Прес-служба
обласної організації
Профспілки